Връзки за достъпност

Извънредни новини

Автобуси докараха протестиращи срещу кабинета от райони на ДПС. Делян Пеевски се появи на площада


Депутатът от ДПС Делян Пеевски и лидерът на движението Мустафа Карадайъ отидоха при антиправителствените протестиращи, които преди това пристигнаха с автобуси от райони, където партията им традиционно има силни ибзорни резултати.
Депутатът от ДПС Делян Пеевски и лидерът на движението Мустафа Карадайъ отидоха при антиправителствените протестиращи, които преди това пристигнаха с автобуси от райони, където партията им традиционно има силни ибзорни резултати.

Десетки автобуси и миркобуси паркираха един зад друг на столичния бул. “Княз Александър Дондуков”. Върволицата се подреди от двете страни на платното в отсечката между ул. “Георги Раковски” и бул. “Васил Левски”. При паркирането от страната на булеварда, където е разположена велоалеята, превозните средства минаваха директно през гумените ограничители.

Регистрационните табели на повечето автобуси са от райони, където ДПС традиционно е първа политическа сила, включително и на последните парламентарни избори през ноември - Кърджали, Разград, Шумен. Организиран транспорт пристигна и от градове, където ДПС имаше втори или трети резултат на последния вот като Смолян и Хасково, например.

Така изглеждаше центърът на София час-два преди началото на обявения антиправителствен протест зад сградата на Народното събрание. Демонстрацията беше в подкрепа на успешния вот на недоверие към правителството на Кирил Петков, подкрепен от ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ” и “Възраждане”.

Новооформилото се опозиционно мнозинство преди това беше успяло да отстрани председателя на парламента Никола Минчев, което се приемаше като генерална репетиция за гласуването на вота на недоверие.

По-рано в сряда четирите партии провалиха заседанието в пленарната зала, на което трябваше да се обсъжда избора на нов председател, а след това отложиха и заседанието на външната комисия, която трябваше да разгледа т.нар. френско предложение за вдигане на ветото над европреговорите на Северна Македония.

На този фон първите протестиращи срещу кабинета започнаха да пристигат с автобуси в центъра на столицата в ранния следобяд. Веднага след това те се отправиха към пространството между храм-паметника “Св. Александър Невски” и парламента. Това беше мястото, определено за сбор на противниците на кабинета. Хората, подкрепящи управляващите пък се събраха пред Народното събрание.

Свободна Европа отправи запитване към пресцентъра на ДПС - дали партията е организирала транспорт на протестиращи срещу правителството до София. Оттам отговориха, че не се занимават с организиране на автобуси, а “с медийната част”, изпращайки “много поздрави”.

Междувременно при антиправителствените протестиращи се появи депутатът от ДПС Делян Пеевски. Впоследствие към тях се присъединиха и привърженици на “Възраждане”, които първо се събраха в Докторската градина. По-малко от час след появата на Пеевски, пресцентърът на “Възраждане” обяви, че партията е отменила своя протест и при симпатизантите на ДПС няма привърженици на проруската формация, съобщи бТВ.

Преди ден пред сградата на парламента се проведе друг антиправителствен протест, на който се появиха членове на общинското сдружение “Толерантност”, председателствано от бившия депутат на ДПС и кмет на Белица Радослав Ревански. С тях се срещна лично лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Най-голямата община в сдружението е Кърджали, чийто кмет Хасан Азис също присъстваше на протеста.

Освен членовете на “Толерантност”, на площада във вторник имаше и симпатизанти на националистическото движение “Хан Кубрат”, на ВМРО, а накрая - и на “Възраждане”. След появата на Карадайъ, съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Александър Сиди си тръгнаха. Часове по-късно на площада се появиха лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов и обвиняемият за шпионаж председател на движение “Русофили” Николай Малинов.

Първите антиправителствени протестиращи, пристигнали до храм-паметника "Св. Александър Невски" се обявиха срещу срещу високите цени на горивата.
Първите антиправителствени протестиращи, пристигнали до храм-паметника "Св. Александър Невски" се обявиха срещу срещу високите цени на горивата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG