Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ние сме с вас!" Демонстрация подкрепи сваленото правителство


Кирил Петков говори пред демонстрантите
Кирил Петков говори пред демонстрантите

Демонстранти в подкрепа на правителството на Кирил Петков се събраха пред сградата на Народното събрание след вота, който доведе до падането му от власт. Участниците аплодираха министрите от кабинета и депутатите от коалицията, които дойдоха да говорят с тях.

Кабинетът на Кирил Петков беше свален при вот на недоверие в сряда. За свалянето на правителството гласуваха 123 депутати от ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ” и “Възраждане”.

Още преди вота пред сградата на Народното събрание хората започнаха да се събират на демонстрация в подкрепа на кабинета. Непосредствено преди гласуването в парламента целият площад пред Народното събрание беше пълен. Хора имаше от кръстовището пред Ректората на Софийския университет до кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Г. С. Раковски“.

Представители на правителството и депутати от коалицията пред демонстрантите
Представители на правителството и депутати от коалицията пред демонстрантите

Хората скандираха „Мафията, вън!“ и „Победа!“.

Участниците в демонстрацията останаха пред сградата на парламента, когато излязоха премиерът Кирил Петков, министрите от сваленото правителство и депутатите, които подкрепиха кабинета при вота на недоверие. Хората ги посрещнаха със скандиране „Браво!“ и им ръкопляскаха. Управляващите отидоха сред участниците в демонстрацията, които им стискаха ръцете и ги прегръщаха.

„Заедно продължаваме напред“, каза пред протестиращите Кирил Петков.

„Ние сме с вас“, скандираха хората в отговор.

Кирил Петков при протестиращите
Кирил Петков при протестиращите

„Този вот е една малка стъпка към дългия път да си отвоюваме държавата. Вие сте гаранцията, че тази държава ще изглежда по друг начин след следващите избори“, добави Петков.

„Вашата подкрепа и енергия е гаранция, че тази война, която започнахме, не свършва днес, а до успешния ѝ край“, каза доскорошният председател на парламента Никола Минчев пред участниците в демонстрацията.

„Единственият кабинет, който ще направим, ще е кабинет, който да изрине мафията“, каза вицепремиерът в оставка Асен Василев.

Пред участниците в демонстрацията говориха министри от кабинета на Петков, депутати от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП.

Участниците в демонстрацията започнаха да се разотиват след 20:30 часа.

Демонстрацията в подкрепа на правителството на Кирил Петков
Демонстрацията в подкрепа на правителството на Кирил Петков

По същото време зад сградата на Народното събрание се проведе протест срещу правителството, на който дойдоха депутатът от ДПС Делян Пеевски и председателят на партията Мустафа Карадайъ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG