Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът обяви за незаконен ареста на ученик, опитал да напише "Save Ukraine" на съветския паметник 


След като арестът на трите момчета беше разгласен публично, десетки софиянци изрисуваха в знак на протест паметника на съветската армия с послания в подкрепа на Украйна.
След като арестът на трите момчета беше разгласен публично, десетки софиянци изрисуваха в знак на протест паметника на съветската армия с послания в подкрепа на Украйна.

Арестът на десетокласник, опитал да напише “Save Ukraine” на паметника на съветската армия, е незаконен. Това постанови Софийският районен съд (СРС), цитиран от правния портал “Лекс”.

Става въпрос за десетокласника Никола Генов, който беше задържан на 25 февруари заедно с още две деца. Тогава последва намеса на вътрешния министър Бойко Рашков, след която служител на столичното Първо полицейско управление беше уволнен.

Сега съдия Николай Урумов приема, че полицаите не са имали никакви основания да напишат в заповедта за задържане на момчето, че то е извършило хулигански действия. В решението му се посочва, че опитът за изписване на “Save Ukraine” върху съветския паметник не представлява престъпление, а е форма на протест срещу руската инвазия в Украйна.

От мотивите на съдия Урумов става ясно още, че ученикът всъщност е успял да изпише само първите две букви от надписа, след което на мястото са дошли полицаи. След това докладвали случая и от дежурната част в Първо РПУ са издали разпореждане момчето да бъде задържано.

Районният съд цитира решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), с които България е осъждана именно за незаконно задържане заради протестни акции срещу паметници.

Емблематично за тези случаи беше делото, заведено от блогъра Асен Генов и архитектката Цветелина Сърбинска, които през октомври 2015 г., които бяха глобени от Софийския градски съд (СГС) с по 1500 лв. Тогава те бяха признати за виновни за това, че са боядисали в розово и лилаво скулптурите на партизани пред централата на БСП и са написали в основата на паметника: “Кой? БКП = позор! Кой?”

“Европейският съд е приел, че е необходимо да е налице повече от “данни“ за извършено престъпление, което понятие е значително по-широко от понятието “обосновано подозрение“. Ето защо, българските полицейски органи са длъжни да съблюдават практиката на ЕСПЧ и да спазват въведените по посоченото решение минимални стандарти”, пише съдия Урумов, припомняйки именно делото “Генов и Сърбинска срещу България“.

Решението на Софийския районен съд не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Административния съд София-град.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG