Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин обеща да снабди Лукашенко със системи "Искандер-М", които могат да изстрелват и ядрени ракети


Президентът на Русия Владимир Путин (вдясно) на среща с беларуския си колега Александър Лукашенко в Санкт Петербург, 25 юни 2022 г.
Президентът на Русия Владимир Путин (вдясно) на среща с беларуския си колега Александър Лукашенко в Санкт Петербург, 25 юни 2022 г.

Русия ще достави на съюзника си Беларус ракетни системи "Искандер-М". Това каза президентът на Русия Владимир Путин по време на среща с президента на Беларус Александър Лукашенко в събота.

Двамата се срещнаха в Санкт Петербург, за да отбележат 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Въпреки че не е пряк участник във войната, която Русия започна срещу Украйна, Беларус оказва логистична подкрепа за руската агресия.

"Взехме решение: през следващите няколко месеца ще предадем на Беларус тактическите ракетни системи "Искандер-М", каза Путин в събота, като добави, че те "могат да изстрелват както балистични, така и крилати ракети, както конвенционални, така и ядрени".

"Искандер-М" е мобилна управляема ракетна система с обсег на действие до 500 километра. По думите на Путин всички подробности по доставката ще бъдат уточнени от министерствата на отбраната на двете страни.

Ракети "Искандер" вече са разположени в Калининград, руският ексклав на Балтийко море, разположен между членовете на НАТО Литва и Полша.

Ракетна система "Искандер-М"
Ракетна система "Искандер-М"

Разговорите между Путин и Лукашенко идват, след като Украйна съобщи, че е била подложена на "масирани бомбардировки" от ракети, "изстреляни от територията на Беларус и от въздуха". Ракетите са били насочени към село Десна в северната област Чернигов. Украинските военни заявиха, че е ударена инфраструктура, но все още няма данни за жертви.

"Днешната атака е пряко свързана с усилията на Кремъл да привлече Беларус като воюваща страна във войната в Украйна", казаха от украинските служби за сигурност в събота.

Беларус продължава да не е пряк участник във войната на Русия срещу Украйна, но страната осигурява логистична подкрепа за руската инвазия, която започна на 24 февруари, като някои руски сили навлязоха в Украйна именно през границата с Беларус.

Западните държави наложиха на Беларус, подобно на Русия, непрекъснато нарастващ списък с финансови санкции в отговор на усилията на Беларус да подпомогне руската инвазия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG