Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Удар право в сърцето". Страните от Г-7 обсъждат забрана на вноса на руско злато


Отляво надясно: президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Олаф Шолц, президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Великобритания Борис Джонсън, 26 юни 2022 г.
Отляво надясно: президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Олаф Шолц, президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Великобритания Борис Джонсън, 26 юни 2022 г.

Групата на седемте (Г-7) обсъжда забрана на вноса на злато от Русия като част от нови санкции срещу страната заради продължаващата ѝ война срещу Украйна. Това съобщи президентът на САЩ Джо Байдън преди началото на срещата на Г-7 в неделя.

В Г-7 влизат Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ. Европейският съюз традиционно също има свой допълнителен представител на срещите на форума.

"Заедно Г-7 ще обяви, че ще забраним вноса на руско злато - основен износ, който носи десетки милиарди долари на Русия", написа американският президент Джо Байдън в Туитър.

По думите на премиера на Великобритания Борис Джонсън, цитиран от Би Би Си, забраната "ще е удар право в сърцето на военната машина на Путин".

С тази стъпка лидерите се надяват, че ще изолират още повече страната в икономически план заради нейната инвазия в Украйна, предаде Асошиейтед прес. Мярката ще касае новодобитото и новорафинирано руско злато.

По-рано в неделя Украйна призова страните от Г-7 за допълнителна помощ, за да отблъсне продължаващата вече 4 месеца руска агресия. Украинският външен министър Дмитро Кулеба поиска от Г-7 "повече санкции срещу Русия и повече тежки оръжия за Украйна". Думите му дойдоха на фона на множество руски ракетни удари по Киев и други градове в страната.

Срещата на лидерите от Г-7 се провежда в Германия и ще продължи до 28 юни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG