Връзки за достъпност

Извънредни новини

Половината българи не одобряват падането на правителството


Вотът на недоверие беше приет миналата седмица от мнозинството от депутатите.
Вотът на недоверие беше приет миналата седмица от мнозинството от депутатите.

Обществото в България е разделено почти наполовина в одобрението си към правителството на Кирил Петков, което в понеделник подаде оставката си. Това сочи експресно проучване, направено от „Галъп“ през изминалата седмица по телефона сред 800 души.

50,5% от анкетираните не одобряват свалянето на кабинета „Петков“, докато 48,1% от тях го одобряват. 39% харесват бившия председател на Народното събрание от „Продължаваме промяната“ Никола Минчев. По-малко от 32% изразяват неодобрение към него.

Според данните на „Галъп“ повече от хората очакват отново ПП да състави правителство в рамките на този парламент – 40,3% в сравнение с 18,2%, които предвиждат кабинет с мандат на ГЕРБ.

По-голяма част от анкетираните – близо 58% изразяват надежда да се състави правителство в мандата на 47-ото Народно събрание. 40,6% от тях искат нови избори.

Друго заключение от сондажа е, че вината за падането на властта се вижда главно в грешки на самата власт, а обяснения, свързани с различни задкулисни планове не са получили широко разпространение.

65% от попитаните мислят, че правителството носи собствена политическа вина за падането си, а само 33.6% не са несъгласни с това. 41,6% са избрали обяснението "имаше преврат от страна на мафията", но 51% не са несъгласни с него. 19,5% са гласували за "свали го Русия", докато 72.7% са несъгласни с това твърдение.

"Френското" предложение по проблема със Северна Македония не е успяло да убеди обществото, че интересите на България са спазени, въпреки подкрепата, която получи от по-широки политически кръгове. 25% смятат, че то е отчело в достатъчна степен българските интереси, но едно доста сериозно мнозинство от 59.5% смята, че те не са защитени. Останалите се колебаят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG