Връзки за достъпност

Извънредни новини

Половината българи не одобряват падането на правителството


Вотът на недоверие беше приет миналата седмица от мнозинството от депутатите.

Обществото в България е разделено почти наполовина в одобрението си към правителството на Кирил Петков, което в понеделник подаде оставката си. Това сочи експресно проучване, направено от „Галъп“ през изминалата седмица по телефона сред 800 души.

50,5% от анкетираните не одобряват свалянето на кабинета „Петков“, докато 48,1% от тях го одобряват. 39% харесват бившия председател на Народното събрание от „Продължаваме промяната“ Никола Минчев. По-малко от 32% изразяват неодобрение към него.

Според данните на „Галъп“ повече от хората очакват отново ПП да състави правителство в рамките на този парламент – 40,3% в сравнение с 18,2%, които предвиждат кабинет с мандат на ГЕРБ.

По-голяма част от анкетираните – близо 58% изразяват надежда да се състави правителство в мандата на 47-ото Народно събрание. 40,6% от тях искат нови избори.

Друго заключение от сондажа е, че вината за падането на властта се вижда главно в грешки на самата власт, а обяснения, свързани с различни задкулисни планове не са получили широко разпространение.

65% от попитаните мислят, че правителството носи собствена политическа вина за падането си, а само 33.6% не са несъгласни с това. 41,6% са избрали обяснението "имаше преврат от страна на мафията", но 51% не са несъгласни с него. 19,5% са гласували за "свали го Русия", докато 72.7% са несъгласни с това твърдение.

"Френското" предложение по проблема със Северна Македония не е успяло да убеди обществото, че интересите на България са спазени, въпреки подкрепата, която получи от по-широки политически кръгове. 25% смятат, че то е отчело в достатъчна степен българските интереси, но едно доста сериозно мнозинство от 59.5% смята, че те не са защитени. Останалите се колебаят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG