Връзки за достъпност

Извънредни новини

Консултациите приключиха. Радев няма да разговаря с ПП и БСП


Последната консултация при президента Румен Радев беше с представители на "Възраждане".
Последната консултация при президента Румен Радев беше с представители на "Възраждане".

Консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев приключиха, след като във вторник той разговаря с представители на "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Възраждане". От думите на Радев стана ясно, че той няма да разговаря с "Продължаваме промяната" (ПП) и БСП.

Ден по-рано на на срещи при президента се явиха опозиционните ГЕРБ-СДС и ДПС, а "Продължаваме промяната" и БСП отложиха консултациите заради работата по актуализацията на бюджета. Двете формации казаха, че ще търсят възможности за насрочване на консултациите с тях за друг ден.

Въпреки това във вторник Радев съобщи, че цикълът от разговори с партиите е завършил.

"Цикълът консултации приключи. Предстои връчване на мандат на първата политическа сила", каза той след последната консултация, планирана за деня - тази с "Възраждане".

Малко по-късно Пламен Матеев от ПП коментира решението на Радев като "едностранно тълкуване на Конституцията" от страна на президента.

"Чл. 99 ал. 1 от нея изрично казва, че мандатът се връчва след провеждане на консултации с парламентарно представените групи", каза Матеев. По думите му В Конституцията не са разписани точни дни или часове за консултациите и могат да се проведат в момент, удобен за всяка една парламентарна група.

"В същото време ние сме дали своите аргументи защо не се явихме вчера и поискахме разумна отсрочка", добави депутатът.

Веднага след като в понеделник сутрин Кирил Петков подаде оставката на правителството, президентът Радев насрочи консултации за съставяне на нов кабинет. Това означава, че партиите имаха само няколко часа да реагират.

В същото време в парламента заседаваше комисията по бюджет и финанси във връзка с второто четене за актуализацията на бюджета. Приемането на проектозакона се смята за приоритет за управляващите в момента и беше насрочено за вторник и сряда.

От ПП посочиха, че освен това имат планирани и други ангажименти - Национален съвет на формацията в понеделник и консултации с коалиционните им партньори във вторник.

От БСП също казаха, че в момента за тях е по-важен бюджетът от това да се явят при президента. Така в понеделник само ГЕРГ-СДС и ДПС се явиха на консултации в президентстовото.

Какво казаха от ИТН на срещата с Радев

Във вторник сутрин срещите на президента продължиха с представители на "Има такъв народ" (ИТН). От партията отново потвърдиха, че няма да подкрепят правителство с премиер Кирил Петков или Асен Василев, но казаха, че ще направят "всичко по силите си", за да бъде съставен кабинет.

Зам.-председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов посъветва обаче Петков и Василев да не съставят кабинет с лично участие в него, а да вземат пример от лидера на ИТН Слави Трифонов.

"Ще подкрепим кабинет при ясни правила, без Кирил Петков да присъства в него. По възможност би било добре Асен Василев да не е там. Те са си политически лидери. Да си ръководят партията, както прави Слави Трифонов. Да дават политически съвети, да взимат политически решения, но да бъде кабинет от професионалисти, с ясна програма за определен период от време - една година", каза Йорданов.

Държавният глава Румен Радев прие представители на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) - Станислав Балабанов, Ива Митева и Тошко Йорданов.
Държавният глава Румен Радев прие представители на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) - Станислав Балабанов, Ива Митева и Тошко Йорданов.

Позицията на "Демократична България"

След ИТН при президента дойдоха и тримата съпредседатели на "Демократична България" (ДБ) - Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

От ДБ казаха, че ще настояват да се направи правителство с първия мандат, който по правило ще бъде връчен на "Продължаваме промяната" (ПП).

Първият е този, който продължава да е най-натоварен с очаквания от избирателите, каза Иванов.

След края на срещата той коментира пред журналисти, че е възможно ДБ да се явят на едни предстоящи избори съвместно с ПП.

"Тангото изисква двама. Това, което аз разбирам е, че нашите избиратели го очакват и ние още на миналите избори направихме такова предложение. Тоест от наша страна вратата за такъв разговор е отворена", каза Иванов.

Президентът Румен Радев и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов
Президентът Румен Радев и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов

Какво казаха от "Възраждане"

Последни във вторник консултации при президента проведоха представителите на "Възраждане". Лидерът на партията Костадин Костадинов поздрави президента за това, че "не се бави със сроковете" за свикване на консултациите и посочи, че ако третият мандат отиде при неговата формация, те ще го върнат веднага.

"Колкото по-скоро бъдат предсрочните избори, толкова по-добре", каза Костадинов.

Предстои президентът да връчи мандата на най-многобройната партия в парламента. Това е "Продължаваме промяната". Ако те го върнат неизпълнен, Радев го дава на втората партия по брой на депутати – ГЕРБ-СДС. Ако и те го върнат неизпълнен, президентът избира на коя партия да връчи третия мандат. При нов неуспех да се сформира кабинет, той разпуска парламента, назначава служебно правителство и насрочва избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG