Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският опозиционер Иля Яшин е задържан, докато се разхожда в московски парк


Иля Яшин

Руският опозиционен политик Иля Яшин е задържан, докато се разхожда в парк в столицата Москва, съобщи в Телеграм във вторник неговата приятелка – журналистката Ирина Баблоян, цитирана от АП.

По нейните думи двамата са се разхождали късно вечерта в понеделник, когато Яшин е бил арестуван, а във вторник е бил обвинен в неподчинение и обида на органите на реда. Баблоян обаче твърди, че приятелят ѝ не се е съпротивлявал при ареста.

Руската правозащитна група OVD-Info, която следи арестите на активисти и политици, заяви, че адвокатът на Яшин Вадим Прохоров не е получил разрешение да види клиента си през цялата нощ. Ако бъде признат за виновен, опозиционерът може да получи до 15 дни затвор.

Яшин е откровен критик на Кремъл и беше глобен четири пъти през последните седмици по обвинения в дискредитиране на руската армия заради откритото му противопоставяне срещу непредизвиканото нахлуване на Русия в Украйна, което започна на 24 февруари.

По този повод той заяви, че няма да бяга от Русия, нито ще оттегли критиките си срещу нашествието в Украйна, припомня АП, цитирайки базирания в Латвия независим руски новинарски сайт "Медуза".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG