Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джон Кюсак между киното и политическия активизъм


Джон Кюсак на кинофестивала в Берлин през 2016 г.
Джон Кюсак на кинофестивала в Берлин през 2016 г.

Той е бил Джон Малкович. Играл е Едгар Алън По. Предпочита ролите на аутсайдери и странни хора. Но в последните години е по-полулярен не заради ролите си, а заради политическите позиции, които заема.

Актьорът Джон Кюсак във вторник навърши 56 години. По-голяма част от тях са преминали в Холивуд – той има над 30-годишна кариера в киното. Сега обаче той живее далеч от там – буквално и преносно. През 2016 г. продава всичките си имоти в Калифорния и се мести в щата Илинойс, където е роден. Оттогава рядко участва в нови продукции.

Ролите му от 90-те години и началото на новия век обаче оставят отпечатък в историята на киното.

Джон Кюсак става известен с героите си от „Твоя е“ (The Sure Thing), „Едно щуро лято“ (One Crazy Summer) и „Измамниците“ (The Grifters).

Върхът в кариерата му е ролята на безработния кукловод Крейг Шварц, който открива портал към съзнанието на актьора Джон Малкович. Филмът „Да бъдеш Джон Малкович“ (Being John Malkovich) получава номинации за „Оскар“, БАФТА и „Златен глобус“.

Следващите години Кюсак участва в „Момичета от класа“ (High Fidelity). Филмът е продуциран от основаната от Кюсак продуцентска компания New Crime, а самият той е и сценарист. Популярност добиват и някои романтични комедии, в които той участва - „Знак на съдбата“ (Serendipity) и „И да обича кучета“ (Must Love Dogs).

Сред по-късните му успешни роли е тази на Едгар Алън По в трилъра „Гарванът“ (The Raven).

През последните години той рядко участва в нови продукции. Изключение е минисериалът на Амазон „Утопия“ (Utopia).

Сега Джон Кюсак живее извън Холивуд. И както винаги досега пази личния си живот далеч от светлините на прожекторите. Политическите си възгледи обаче не се притеснява да изразява публично.

Актьорът открито критикуваше бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и изрази подкрепа за социалиста Бърни Сандърс на последните президентски избори. Той участва в антивоенни инициативи и подкрепя фондации за свободата на словото. Сам определя политическите си възгледи като леви.

През 2015 г. посети Москва, където се срещна с Едуард Сноудън – бивш служител на Националната служба за сигурност на САЩ, който през 2013 г. разкри секретни данни за тайното наблюдение на милиони американски граждани от властите.

Политическите му позиции понякога му навличат гнева на феновете. Актьорът разказва, че понякога получава съобщения, че политическите му коментари са провалили кариерата му.

„Много бих се радвал да мога да мисля за други неща“, казва Кюсак пред Гардиън през 2020 г. в отговор на въпрос за политическия му активизъм. „Поезия. Любов. Каквото и да е друго. Но това просто не са времената, в които сме. […] Може би това да говоря каквото мисля пречи на кариерата ми. Просто знам, че ми помага да заспивам по-лесно през нощта, знаейки, че не съм бил пасивен в тези времена.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG