Връзки за достъпност

Извънредни новини

Минималната пенсия става 467 лв. от 1 юли, максималната - 2000 лв.


Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков
Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков

10% повишение на всички пенсии от 1 юли, запазване на добавката от 60 лв., нарастване на минималната пенсия до 467 лв. и на максималната до 2000 лв. Това реши парламентът във вторник, когато окончателно беше гласувана актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване.

Промените бяха предложени от Министерския съвет и бяха приети с почти пълно или пълно мнозинство, въпреки критики от страна най-вече на ГЕРБ и ДПС.

"Спряхме се на този вариант, защото по този начин пенсионерите получават увеличението от 10%, което компенсира инфлацията на 100% и ръста на осигурителния доход", каза председателят на социалната комисия Искрен Арабаджиев ("Продължаваме промяната").

От 1 октомври се предвижда още едно вдигане на максималната пенсия - този път до 3400 лв., колкото е размерът на максималния осигурителен доход.

Без дебати парламентът прие и актуализацията на бюджета на Здравната каса. В сряда предстои депутатите да гласуват актуализацията и на националния бюджет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG