Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ясно послание към Путин." Турция се съгласи да допусне Швеция и Финландия в НАТО


Йенс Столтенберг, Реджеп Тайип Ердоган, Саули Нийнистьо и Магдалена Андершон
Йенс Столтенберг, Реджеп Тайип Ердоган, Саули Нийнистьо и Магдалена Андершон

Турция се съгласи да допусне Швеция и Финландия в НАТО. Новината беше съобщена първо от президента на Финландия Саули Нийнистьо и беше потвърдена от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и Анкара. Турция досега беше против членството на двете държави в НАТО и така блокираше присъединяването им.

Новината за съгласието на Турция да допусне Стокхолм и Хелзинки в НАТО дойде след среща на Саули Нийнистьо, премиерката на Швеция Магдалена Андершон и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в понеделник преди срещата на върха на държавите от НАТО в Мадрид. Трите държави подписаха меморандум, с който потвърждават подкрепата си за общата си сигурност.

„Конкретните стъпки за нашето приемане в НАТО ще бъдат договорени със съюзниците през следващите два дни, но това решение сега е неизбежно“, се казва в изявление на Саули Нийнистьо.

„Решението изпраща ясно послание към президента [на Русия Владимир] Путин: Вратата на НАТО е отворена“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

По-късно 30-те държави членки отправиха официална покана към Швеция и Финландия да се присъединят към Алианса. Предстои парламентите на страните членки да ратифицират решението, преди двете държави да се присъединят към организацията. Това може да отнеме около година.

Швеция и Финландия обявиха намерението си да кандидатстват за членство в НАТО през май тази година. Това се случи след началото на непредизвиканата руска военна агресия срещу Украйна. До този момент двете страни водеха политика на неутралитет.

Кандидатурите на Стокхолм и Хелзинки обаче не можаха да се придвижат досега заради несъгласието на Турция. Тя ги обвини, че приемат на територията си членове на кюрдски групировки, които Анкара смята за терористични. Критиката беше насочена основно към Швеция. За да се присъединят нови държави към НАТО, всички страни членки трябва да са съгласни.

По думите на Столтенберг подписаното споразумение между Турция, Швеция и Финландия предвижда двете страни да засилят работата си по исканията на Турция за екстрадиране на предполагаеми кюрдски бойци. Двете страни ще приемат законови промени, които ще втвърдят подхода им към Кюрдската работническа партия (ПКК) и ще се откажат от забраната си за продажба на оръжия в Турция.

Споразумението значи „пълно сътрудничество с Турция в борбата срещу ПКК и свързаните с нея организации“, написа офисът на турския президент в изявление.

Решението идва в началото на срещата на върха на държавите от НАТО в Мадрид. Очаква се на нея да бъдат взети решения за засилване на военната помощ за Украйна и за увеличаване на военното присъствие в Източна Европа. Освен това страните от Алианса трябва да приемат стратегия за следващото десетилетие, която ще бъде с фокус върху Русия и Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG