Връзки за достъпност

Извънредни новини

Емил Кошлуков остава начело на БНТ. Изборът на нов директор се провали


Емил Кошлуков по време на изслушването си пред членовете на СЕМ във вторник
Емил Кошлуков по време на изслушването си пред членовете на СЕМ във вторник

Емил Кошлуков остава начело на Българската национална телевизия (БНТ) до провеждането на нова процедура за избор. Това е резултатът, след като и трите опита Съветът за електронни медии (СЕМ) да определи нов генерален директор на телевизията се провалиха.

В сряда никой от осемте кандидати не получи нужните три от общо пет гласа на членовете на СЕМ и при трите прегласувания.

Осемте кандидати за поста бяха Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

"Това е прецедент"

Последният трети опит повтори резултатите от втория. Бившият шеф на новините в bTV Венелин Петков получи два гласа в подкрепа от Симона Велева и Пролет Велкова, които бяха назначени за членове на СЕМ от парламента, и три гласа "въздържал се".

Два гласа "за" и три "въздържал се" получи и Сашо Диков. Подкрепиха го Велева и председателката на СЕМ Соня Момчилова, която е от квотата на президента.

За Емил Кошлуков гласува единствено Галина Георгиева, която беше издигната за член на съвета през 2019 г. от ГЕРБ. Всички останали гласуваха "против".

Юристът Ирина Величкова също получи един глас в подкрепа - от Велева.

"Това е прецедент. Благодаря на колегите, че отстояха решенията и показаха своята независима позиция", каза след края на процедурата Соня Момчилова.

Тогава думата поиска Пролет Велкова, която посочи, че не се гордее от резултата на гласуването и не мисли, че то е в обществен интерес. Тя добави, че заради случилото се си е припомнила един слух - "че няма да има избор на генерален директор, защото е по-добре да остане Кошлуков в ролята на същия".

"Аз тогава много се възпротивих на този слух, казах си не е възможно такова интригантстване. Но виждаме, че днес се случи точно това", каза Велкова.

"Предстои той да управлява телевизията неясно колко време напред. Задават се избори и всички ние знаем, че по време на избори политическият натиск върху медиите е най-голям, и изводите остава да си направим самите ние".

Момчилова отговори, че не подкрепя "пилатовския подход да изберем някой, защото трябва да има избор" и "се гордее" с решението.

Какви бяха разликите с първото гласуване

Първото гласуване протече различни от следващите две. В самото начало председателката на СЕМ Соня Момчилова съобщи, че ще се въздържи. Тя каза, че според нея никой от кандидатите не се е представил достатъчно убедително, а въздържанието "често пъти е по-почтеният и уместен избор".

"Не видяхме юнакът, който ще събуди спящия великан", каза Момчилова. Въпреки това при следващите два опита тя гласува в подкрепа на предложения от Симона Велева Сашо Диков.

Габриела Наплатанова, която е член на Съвета, излъчен от президента, гласува "въздържал се" при всички обсъдени кандидатури освен тази на Кошлуков, въпреки че каза, че подкрепя бившия шеф на новините на bTV Венелин Петков. По думите ѝ причината да не гласува за Петков, е, че иска да избегне "упреци и спекулации", тъй като дълги години е работила заедно с Петков в bTV.

От своя страна Пролет Велкова подкрепи кандидатурата на Петков. По думите ѝ той е доказал, че може да защитава независимостта на медията и журналистите, които ръководи.

Симона Велева даде гласа си за Ирина Величкова. Велева обаче подчерта, че е готова на компромис и диалог, защото според нея е изключително важно Съветът да успее да избере нов директор на БНТ.

Галина Георгиева подкрепи настоящия генерален директор Емил Кошлуков. Тя каза, че според нея така ще се осигури стабилност на обществената медия.

Гласуването се проведе, след като в понеделник и вторник СЕМ изслуша осемте кандидати и се запозна с концепциите им за управление на БНТ. По думите на председателката на СЕМ Соня Момчилова нова процедура за избиране на директор ще бъде обявена още на следващото заседание на съвета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG