Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивши журналисти от БНТ искат Кошлуков да не бъде допуснат до конкурса за шеф на телевизията


Емил Кошлуков е генерален директор на БНТ от 2019 г.
Емил Кошлуков е генерален директор на БНТ от 2019 г.

Журналисти, водещи и продуценти, които са работили в Българската национална телевизия (БНТ), поискаха от Съвета за електронни медии (СЕМ) да не допуска до конкурса за генерален директор на БНТ настоящият й шеф Емил Кошлуков, съобщава Медиапул.

Той е кандидат за втори мандат, заедно с още 7 кандидати.

Бившите служители на БНТ казват, че по време на тригодишното му управление "той е уронил престижа на обществената телевизия, показвал е, че е политически зависим, и е злоупотребил с власт".

Искането е изпратено не само до СЕМ, но и до министъра на културата. Към него са приложени 13 критерия, на които трябва да отговаря новият генерален директор. Писмото е подписано от групата "Да върнем БНТ на обществото", в която влизат уволнени в мандата на Кошлуков журналисти и продуценти, сред които Камен Алипиев, Искра Ангелова, Горан Благоев, Боряна Пунчева и други.

Изборът за следващия шефт на БНТ ще се проведе в края на юни. За избран се счита кандидат, който е получил поне три от гласовете на петимата членове на медийния регулатор, пред когото се явяват на изслушвания.

Подписалите писмото правят ревизия на управлението на Кошлуков, като изтъкват поредицата от протести с искане за оставката му, критични доклади от европейски институции, наказания, наложени от СЕМ.

Според тях с управлението си Кошлуков е допринесъл БНТ да бъде "присвоена от политически и олигархични кръгове и да бъде доведена до ранга на пропагандна "държавна" ПР медия".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG