Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първа присъда по новия закон. Руснак е осъден, защото е помолил дъщеря си да махне символа Z от кола


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Жител на Налчик, столицата на руската република Кабардино-Балкария, стана първия осъден по новия наказателен член, който криминализира “дискредитирането” на руската армия, съобщи Би Би Си в сряда.

Заурбек Жамбеков е бил признат за виновен от местния съд по обвинение, че е склонил непълнолетно лице да извърши престъпление. Мъжът е получил двегодишна условна присъда и глоба от 30 000 рубли, защото е помолил 12-годишната си дъщеря да премахне стикер със символа Z от чужда кола.

Последната буква от латинската азбука беше възприета от Кремъл като основен символ на руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари. Малко след началото на войната руската Дума при и поправка в наказателния закон, криминализираща критикуването на военните действия на Русия.

Известната руска правозащитна организация “Мемориал” информира, че преди произнасянето на условната присъда на Жамбеков, той е бил глобен с други 30 000 рубли за “дикредитиране” на руската армия заради коментари в социалните мрежи, предаде БТА.

Според проекта “ОВД-Инфо“, включен в руския регистъра на нерегистрирани сдружения на “чуждестранни агенти”, това е първата известна присъда по наказателния член за “дискредитиране” на руските въоръжени сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG