Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Руската свастика". Защо руснаци в България искат забрана на символа Z


Участници в отбелязването на Деня на победата носят транспаранти със символа Z пред Паметника на Съветската армия в София, 9 май 2022 г.
Участници в отбелязването на Деня на победата носят транспаранти със символа Z пред Паметника на Съветската армия в София, 9 май 2022 г.

Много украинци настояват различните държави да криминализират използването на символа Z. Но България е особен случай. Тук забрана на символа поискаха не украинци, а руснаци. Ето как стана това.

Преди няколко седмици Петър Танев се разхожда заедно с група украинци в Пловдив. Стигат до един от мостовете в града, край който има множество стъпала. Там внезапно се спират - на всяко от стъпалата с ярка боя е изрисувана буквата Z.

Украинците обсипват Танев с въпроси - защо управата на града не трие подобни неща, в България ли сме наистина или в Русия. Само допреди минути Танев им е обяснявал колко много българи подкрепят Украйна и осъждат пропагандните послания на Владимир Путин.

Откакто Русия започна войнатa си срещу Украйна, буквата Z заживя собствен живот и днес е еднозначен символ на подкрепа за руската военна агресия. През последните месеци този символ редовно се появява освен върху стъпала, и върху автомобили, фасади, плакати, знамена, Фейсбук профили, дрехи.

"Много ме беше срам от това", казва Танев.

Танев, който е наполовина българин, наполовина руснак, разказва за случая като пример за това защо използването на знака трябва да бъде забраненo в България.

Той не е сам в това искане. Преди няколко седмици движението "За свободна Русия", което обединява руснаци, противопоставящи се на политиката на Владимир Путин, и в което членува и Танев, изпрати официално писмо до Министерския съвет и няколко от партиите в парламента.

Организацията призовава България да забрани пропагандното използване на знака Z. Наричат го "действащата руска свастика".

Кога и къде Z се появи в България

Първоначално, много преди да бъде сравнен със свастика, символът беше забелязан върху руски танкове и камиони, нахлуващи в Украйна. И въпреки че се появиха различни версии за неговото оригинално значение, важно е значението, което му беше придадено впоследствие от руската пропаганда.

Министерството на отбраната на Русия започна да го използва в своите кампании в социалните мрежи, които после бяха подети и от останалите институции в страната.

Хората минават покрай банер със символа "Z" в Севастопол, Крим, 15 април 2022 г.
Хората минават покрай банер със символа "Z" в Севастопол, Крим, 15 април 2022 г.

Днес последната буква от латинската азбука може да бъде видяна в почти всички руски градове върху мотрисите на обществения транспорт, билбордове и плакати.

Символът бързо доби популярност и извън Русия като демонстрация на подкрепа за започнатата от Владимир Путин война. Още през март в социалните мрежи се появиха снимки на коли в България, облепени със знака Z.

Знакът беше изрисуван със спрей и върху автомобили с украинска регистрация в Добрич и Балчик. В София изложба за войната в Украйна беше вандализирана по същия начин.

Участници в отбелязването на 9 май, който Русия чества като Ден на победата, пък носеха плакати със символа в Пловдив и София.

Хора носят транспаранти със символа Z по време на честването на 9 май в София.
Хора носят транспаранти със символа Z по време на честването на 9 май в София.

Z - "действащата руска свастика"

От украинска гледна точка използването на буквата Z е еднозначно - по думите на министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба то се равнява на публична подкрепа за "руските военни престъпления, бомбардирането на градове, убийството на хиляди цивилни".

В края на март Кулеба призова всички държави да криминализират употребата на символа за пропагандни цели. Оттогава досега няколко държави като Латвия, Литва, Молдова и няколко германски провинции предприеха такива действия, такава забрана прие и самата Украйна.

Българският случай обаче е особен - за забрана на символа Z призовават не украинци, а руснаци

Българският случай обаче е особен - за забрана на символа Z призовават не украинци, а руснаци.

"Буквата Z се явява символ на войната, символ на убийството на хора. Вярваме, че не трябва да се използва. Смятаме, че това е обида за гражданите на Украйна, които в момента са много в България", каза пред Свободна Европа Генадий Гудков, председател на българската секция на организацията "За свободна Русия".

Движението обединява руснаци, живеещи в различни държави, които се противопоставят на режима на Владимир Путин. Българският му клон беше учреден през февруари в София. Той официално осъди руската инвазия в Украйна и се извини на украинския и българския народ за агресивните и завоевателни действия на режима на Путин.

Генадий Гудков
Генадий Гудков

Самият Генадий Гудков е служил в съветските служби за сигурност, а впоследствие става депутат в руската Дума. Работил е и с партията на Путин "Единна Русия", но от средата на първото десетилетие на 21 век се превръща в сериозен критик на неговия режим. От няколко години живее в България.

В началото на месеца българският клон на движението, който той оглавява, изпрати до Министерския съвет, както и до партиите "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС и "Демократична България" писмо с официално искане българските власти да криминализират използването на знака Z.

"Нашествието и зверствата на руската армия в Украйна се извършват под символите Z и V, които могат да се приемат като свастиката от времето на нацисткия райх", пише в декларацията.

"В тази връзка Ви молим да разгледате възможността за внасяне в Народното събрание на Република България на законопроект за забрана на използването на действащата руска свастика (Z) и военната пропаганда като цяло на територията на България", се казва още в писмото.

Пред Свободна Европа Гудков обясни, че са изпратили искането си точно до изброените три партии, защото само те са откликнали на поканата им да присъстват на учредителното събрание на движението и само с тях са могли да развият работни контакти. Конкретното искане за забрана пък не засяга символа V, тъй като той не е станал толкова популярен, колкото Z.

Движението все още не е получило отговор нито от Министерския съвет, нито от която и да било от партиите, но казват, че това е разбираемо заради политическата обстановка в страната през последните седмици.

"Какво е това, ако не фашизъм?"

По думите на Гудков основният мотив зад искането на движението е приликата със символите на нацизма - чиято пропагандна употреба също не е разрешена.

"Новият руски символ Z - той е свастика", смята Гудков.

Петър Танев е съгласен с това заключение. Според него сравненията между двата символа изобщо не са преувеличени и разлики между Z и нацистката свастика няма.

Тази символика поражда агресия срещу нация, срещу една определена нация

"Тази символика поражда агресия срещу нация, срещу една определена нация", отбелязва Танев.

"Когато навсякъде хората казват, че Украйна не съществува като държава, когато казват, че украинската нация е измислена – какво е това, ако не фашизъм?", добавя той.

Петър Танев с украинското знаме и знамето на руската опозиция - бяло-синьо-бяло
Петър Танев с украинското знаме и знамето на руската опозиция - бяло-синьо-бяло

Майката на 22-годишния Танев е рускиня, а баща му е българин. Заради семейството си той е живял и в двете държави и познава пропагандата на руския режим и от "двете страни на завесата".

По думите му рисуването на символа по фасадите на сгради или автомобили, както и развяването му като транспарант не е нищо друго, освен още една допълнителна форма на агресия срещу украинците. Затова искането за забрана на новите руски военни символи не е "акт на цензура, а превантивен акт".

С него ще се предотврати разпалване на езика на омразата не само срещу украинци, но и срещу българи и и руснаци, които се противопоставят на Путиновия режим, смята Танев.

"Това ни обижда, това ни наранява"

За него обаче като наполовина руснак една такава забрана има и допълнително значение. По думите му както в България, така и по света хората започват да забравят за разликата между управляващия режим в Русия и гражданите на страната, някои от които му се противопоставят.

"Най-ужасното е, че [режимът]си позволява да използва Z като някаква държавна символика на "руснака", отбелязва Танев.

"Това ни обижда, наранява ни, това е отвратително", добавя той.

Според него случващото се ще има много тежки последици за гражданите на Русия, защото престъпленията на Путин в Украйна ще бъдат свързвани с цялата руска нация - точно както и престъпленията на нацизма продължават да се свързват с държавата Германия дори и след падането на хитлеристкия режим.

"Затова е много важно да се заявим и да покажем, че ние също не сме съгласни с тези символи", казва Танев.

"Суверенна България", но с Путин и Кадиров. Как русофили празнуваха 9 май
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

  • 16x9 Image

    Дамяна Велева

    Дамяна Велева е журналистка в Свободна Европа от 2021 година. Завършила е Хайделбергския университет и Свободния университет в Берлин.

  • 16x9 Image

    Яна Строй

    Яна Строй е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е магистратура "Кино и телевизионно изкуство" в Киевския национален университет за театър, кино и телевизия. Работила е в Bloomberg TV Bulgaria като репортер и продуцент.

XS
SM
MD
LG