Връзки за достъпност

Извънредни новини

В София беше вандализирана изложба за войната в Украйна


Част от изложбата на снимки от войната в Украйна на столичния булевард "Васил Левски" в петък преди обяд.
Част от изложбата на снимки от войната в Украйна на столичния булевард "Васил Левски" в петък преди обяд.

Снимки от войната в Украйна бяха вандализирани в София, съобщи директорката на "Фотофабрика" Еми Барух за Свободна Европа. Върху някои от изображенията на разрушения и пострадали хора е нарисувана с бял спрей буквата Z, която Русия използва като символ на своята инвазия.

Снимките са изложени под открито небе на столичния булевард "Васил Левски" от фондация "Фотофабрика". Те са част от фестивал, който се провежда за девета поредна година в София.

Изложбата е озаглавена "Украйна: архивите на едно престъпление" и съдържа фотографии на агенция Ройтерс. След като престоя месец на мястото си, тя трябваше да бъде закрита на 9 юни, но срокът беше удължен.

"Нашият екип е забелязал буквата Z върху изображенията в късната сутрин в петък", каза Еми Барух. Фондацията е подала жалба в полицейското управление, отговорно за територията, на която е извършено вандализирането.

Знакът Z е изписан върху 4 от общо 30-те снимки в изложбата. Има снимки, на които е закрито не изображението, а надписът към него, който пояснява къде и при какви условия са направени фотографиите.

Със знака Z е покрит и уводният текст към експозицията, в който се напомня, че Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г. и че по данни на УНИЦЕФ оттогава всяка секунда по едно украинско дете, се превръща в бежанец.

"Фотофабрика" организира ежегодно фотографски изложби на открито, които са достъпни безплатно за всеки минувач. До този момент фондацията е имала само една друга изложба, която е била вандализирана - тази, която показва страданието на бежанците през 2015 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG