Връзки за достъпност

Извънредни новини

Молдова и Литва забраниха показването на знака Z и руската Георгиевска лентичка


Президентката на Молдова Мая Санду
Президентката на Молдова Мая Санду

Президентката на Молдова Мая Санду подписа закон, който забранява Георгиевската лента, оранжево-черен символ на руския патриотизъм и агресията срещу Украйна, както и знаците "Z" и "V", с които руските войски отбелязват машините си в украинската война. Същата промяна беше одобрена във вторник и от парламента на Литва.

Законът в Молдова предвижда глоба от най-малко 900 леи (49 долара) за производството, носенето и показването на забранените символи. С подписа си президентката активира действието на приетия пет дни по-рано от парламента закон.

Руските военни машини в Украйна са отбелязвани с буквата Z, която по-късно започна да се използва като знак в подкрепа на войната. В Русия тя може да бъде видяна върху дрехи, по сгради, дори деца в училища са строявани под формата на Z.

Бившият молдовски президент Игор Додон критикува Санду, че "се бори със символи, вместо с бедността". Той се закани да организира парад на победата на 9 май, който традиционно се отбелязва в бившите съветски републики. В последните години обаче парадите също бяха превърнати в демонстрация на подкрепа на агресията срещу Украйна.

Миналия месец Санду подписа официално документите, с които Молдова кандидатства за член на Европейския съюз. Тя беше избрана от прозападната част на молдовското общество и измести проруския президент Додон.

Също във вторник парламентът на Литва одобри подобен закон, който забранява публичната употреба на буквата Z, Георгиевската лентичка и други символи на подкрепа за войната.

Литовският закон предвижда глоба до 900 евро за граждани и до 1500 евро за фирми.

Депутатите във Вилнюс добавиха руските символи към съществуващата и досега в закона забрана за "символи на тоталитарни или авторитарни режими, използвани в миналото или сега за подкрепа на извършваните от тях военна агресия, престъпления срещу човечеството и военни престъпления".

Миналата седмица депутатите в Украйна също забраниха руските символи на обществени места, в реклами, върху дрехи, в медиите и социалните мрежи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG