Връзки за достъпност

Извънредни новини

Троловете на страната Z. Как Петербург свика руски кибер полк


Журналистката Ксения Клочкова от fontanka.ru, която описа дейността на "фабрика за тролове" в Санкт Петербург.
Журналистката Ксения Клочкова от fontanka.ru, която описа дейността на "фабрика за тролове" в Санкт Петербург.

Два реда за 18 стотинки. Това е всичко, което си струва да знае човек за руските тролове. Толкова им се плаща за коментар в защита на Русия по социалните мрежи.

Откритието принадлежи на журналистката от руското издание fontanka.ru Ксения Клочкова. Тя самата постъпва на работа при "шефовете на троловете" в Петербург, след като отговаря на най-обикновена реклама за работа, публикувана в Телеграм.

Тя работи като трол само един ден и си тръгва с няколко снимки и много данни, публикувани от изданието. Най-важното е успяла да научи още в първите минути: че ще участва не в група тролове, а в "кибер фронт Z", който да наложи позитивен имидж на Русия във войната ѝ срещу Украйна. Самата Русия превърна буквата Z в символ на военната си агресия.

Другото най-важно Ксения научава едва когато проучва хората, които са я наели: те са свързани с бизнесмена Евгений Пригожин, човек от най-близкия кръг на Путин.

Троловете, наети само за коментари в Ютюб, работят в две зали, разказва Ксения Клочкова.
Троловете, наети само за коментари в Ютюб, работят в две зали, разказва Ксения Клочкова.

Ето най-важното от откритията на Клочкова:

  • Месечната заплата на трола е 45 000 рубли (816 лева по курса от сряда вечерта);
  • Нормата е 200 коментара на ден, всеки от максимум две изречения;
  • Ако тролът изпълни нормата, излиза, че цената за един коментар е около 10,22 рубли (18 стотинки);
  • Троловете пишат в социалните мрежи, без руската ВКонтакте. За всяка мрежа има началник, който се нарича куратор.

"[Началниците] казаха, че искат да създадат позитивен фон в социалните мрежи", казва Ксения Клочкова пред Радио Свободна Европа. Тя е преминала през истинско интервю за работа, макар и проведено в заведение. Предоставила си е данните и е попълнила анкета. Около нея е имало хора на всякаква възраст.

За първия си и последен работен ден тя е отишла в истински офис, разположен на площад "Ленин" в Петербург. Там тролове като нея са били групирани по социални мрежи. На нея ѝ се е паднало да пише в Ютюб. Кураторът по Ютюб ѝ е обяснил задачите. Заедно с Ксения е имало още стотина души.

По стените е знакът Z, който Кремъл превърна в символ на военната си агресия срещу Украйна. Предполага се, че формалното значение на буквата, изписана върху част от руската бойна техника, е "Западен военен окръг".
По стените е знакът Z, който Кремъл превърна в символ на военната си агресия срещу Украйна. Предполага се, че формалното значение на буквата, изписана върху част от руската бойна техника, е "Западен военен окръг".

Как се пише като трол

"Казаха ни, че на нас, руснаците, в момента всички ни желаят злото, но ние ще поправим това и ще свалим негативния заряд", казва Ксения. Обяснили им също, че те са събрани не за да създават фалшви новини, а точно обратното - за да разобличат фалшивите новини.

Ксения дава примери.

Ако в Ютюб се казва, че руснаците не подкрепят войната, трябва да се напише: "аз познавам хора, които подкрепят Русия".

Ако се казва, че всички руснаци заслужават да умрат, трябва да се напише: "Аз правя татуировки. Какво общо имам с Украйна?"

Ако е започнал стрийминг на Current time (телевизия на Радио Свободна Европа на руски език), вариантите за коментари са много: цитати от руския химн, емотикони с буквата Z, снимки от сайтовете на пресгрупа "Патриот", ръководена от бизнесмена Евгений Пригожин.

Обиди не се допускат.

Едно необикновено указание

Сред указанията, давани на троловете, има едно, което се отличава от другите. Троловете е трябвало да развият следната мисъл: че оръжието, което Западът предоставя на Украйна, всъщност не стига до фронта, а се извозва контрабандно до държавите на ЕС, които са външни граници на съюза. И че там то попада в ръцете на криминални групировки.

Клочкова не пояснява как началниците са обяснили нуждата от подобни коментари. Но указанието е дадено в момент, в който много анализатори се опасяват от разрастване на войната извън Украйна и от инсцениране на повод за това от страна на Русия.

Има ли значение къде пише тролът

От статията на Клочкова става ясно, че писането на троловете е строго регламентирано: те коментират под точно определени публикации на точно определени медии или групи.

В единствения ѝ работен ден на Клочкова се е паднало да коментира три публикации в Ютюб, направени в канала на Current time - новините, интервю с историчка и интервю със съветника на украинската президентска администрация Олексий Арестович.

Другите ѝ задания са се отнасяли до публикация на украински блогър с видео за руската военна техника, изявление на американския президент Байдън, обръщение на украинския президент Зеленски, видео на руския журналист Иля Варламов, който е известен с проукраинските си позиции.

Призивите къде кога да се пише са идвали или на живо в офиса, или по чат. Те са звучали включително така: "Кибер войски към стриминга на Current time".

Кой организира това

Организаторите твърдят, че нямат общо с никоя руска държавна структура, а са създадени от частния бизнес, загрижен за облика на Русия. Те са казали, че това е временен проект, започнал на 11 март, който е възможно да завърши на 9 май.

На 9 май Русия отбелязва края на Втората световна война. Сегашната война в Украйна е често коментирана като ирационално решение на президента Путин, което се развива според негова интерпретация на символични дати и събития.

Началниците са си служили с истински имена и авторката е установила, че двама от тях са работили за "Главсет" - юридическото лице, под което е регистрирана така наречената "фабрика за тролове", по-известна със старото си име "Агенция за интернет изследвания". Компанията е санкционирана от САЩ за намесата ѝ в американските избори през 2016 г.

За баща на фабриката за тролове се смята Евгени Пригожин, също санкциониран от САЩ. Точно преди година Вашингтон обяви награда от 250 000 долара за информация, която да доведе до ареста на Пригожин. Причината не е само във фабриката за тролове, нито само в намесата в американските избори, но също и в ролята, която той, според САЩ, играе в чисто военни преврати и операции в чужбина - чрез паравоенната групировка "Вагнер", санкционирана през 2017 г.

"Вагнер" участва в отцепването на райони в източна Украйна през 2014 г., а после е засичана на територията на африкански държави по време на безредици, водили до промени в управлението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG