Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 170 хил. лайка за дезинформация. Социолози установиха предизборен пик на проруските постове в социалните мрежи


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Една от най-големите дезинформации във фейсбук и туитър по време на предизборната кампания е била насочена към увеличаване на руското влияние в България. Това става ясно от изследване на неправителствената организация Център за изследване на демокрацията (ЦИД), публикувано в петък.

Авторите са установили, че харесванията, споделянията, коментарите и кликовете под постовете на проруски страници и групи, разпространяващи дезинформационно съдържание за COVID-19 са над 170 000 през март 2021 г.

От ЦИД са изследвали поведението в социалните мрежи, проявено от 1 до 22 март от три обществени групи - партии и лидери, проруски и антилиберални медии, като и мейнстрийм медии. Разгледани са били 756 публични страници във фейсбук. Резултатът е анализ на дезинформацията в популярните в България социални мрежи, разпространена по време на предизборната кампания.

Някои по-малки политически групи, някои от които са със силни проруски и екстремистки възгледи, значително са увеличили своята активност през март, пише БТА, като се позовава на изследването.

Авторите твърдят, че обществената уязвимост към такава дезинформация засилва липсата на разбиране на същността на демократичното управление.

Националистическите и проруските партии се възползват от слабите места на обществото, за да постигнат непропорционално голямо негативно въздействие върху функционирането на демократичните институции, смятат от ЦИД.

Авторите са установили сериозна онлайн активност както на основните политически участници, така и на крайните политически групи. Тя е била подсилена от публични фейсбук групи и свързани страници, които споделят съдържанието им и осигуряват трибуна на поддръжниците им, включително "интернет тролове". Резултатът е една кампания с разширен обхват и възможност за негативни коментари по адрес на опонентите.

Анализът се спира на четири популярни дезинформационни послания:

  • "COVID-19 e измама или поне преувеличена заплаха, което означава, че не са необходими мерки за ограничаване на заразата, а ваксините са опасни";
  • "Руските енергийни проекти трябва да бъдат подкрепени, защото спомагат за енергийната сигурност на България";
  • "Европейският зелен пакт вреди на българската икономиката";
  • "ЕС проявява лицемерие в изискванията си за демокрация и прозрачност и толерира оцеляването на корумпираното управление в България. ЕС насърчава либералните ценности за сметка на традиционните".

Според авторите е много трудно да се противодейства на дезинформацията във фейсбук и туитър. По думите им гражданското общество и държавните институции следва да разработят модел на публично-частно партньорство срещу злоупотребите при създаване на медийно съдържание за политически цели в социалните мрежи.

Нужно е и по-голямо сътрудничество със самите социални медии, за да може да се постигне ефективна проверка на публикуваната информация и блокиране на съдържание, което провокира разделение. От ЦИД смятат, че трябва да се разработят и мерки за прозрачност за финансиране на политическите кампании онлайн, така че информацията за техните разходи за реклама и разпространение да е публично достъпна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG