Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски знамена, африкански надежди. Какво знаем за поредния преврат в Западна Африка


Жители на столицата Уагадугу развяват знамето на Русия. До него се вижда плакат, на който пише "Не на Франция".
Жители на столицата Уагадугу развяват знамето на Русия. До него се вижда плакат, на който пише "Не на Франция".

Барикади по улиците, запалени гуми, изстрели. А след това - празник на хора с националното и руското знаме в ръка и с по един антифренски лозунг наблизо. Това показваха през последните няколко дни кадрите, идващи от Буркина Фасо - четвъртата западноафриканска страна за последната година и половина, в която управлението беше свалено чрез военен преврат.

В понеделник държавната телевизия показа писмо, написано на ръка от президента Рош Марк Кристиан Каборе. В него той съобщи, че е взел решение да освободи поста си. На живо по телевизията се включиха и десетина ръководители на армията, които обявиха, че поемат властта.

Международната общност побърза да осъди преврата. Други обаче, като руският бизнесмен Евгений Пригожин, близък на президента Владимир Путин, приветстваха действията на военните в Буркина Фасо. Пригожин, който според Европейския съюз финансира руската частна армия "Вагнер груп", определи преврата като знак за една "нова ера на деколонизация" в Африка.

Какво обаче се крие зад тези думи и откъде се появиха руските знамена в Буркина Фасо?

"Освобождението на една държава"

Първите знаци за случващото се в западноафриканската държава дойдоха в събота, когато се появи информация за стрелба и бунт в няколко военни казарми в столицата Уагадугу. Сред исканията на военните бяха смени в някои от ръководните позиции в армията. В неделя стотици местни жители излязоха по улиците, за да изразят подкрепата си за действията на военните, но бяха разпръснати от полицията. Малко след това стана ясно, че президентът е задържан от хунтата.

Мъж пресича централна улица в Уагадугу, 23 януари 2022
Мъж пресича централна улица в Уагадугу, 23 януари 2022

Само ден по-късно военните съобщиха, че конституцията на страната е отменена, а правителството и парламентът са разпуснати. Във вечерната емисия новини беше прочетено писмо от президента Каборе, за когото военните обявиха, че е в добро здраве, без да съобщават къде се намира.

"В името на най-добрия интерес на нацията и вследствие на събитията, случили се [след 23 януари], взех решение да напусна поста си като президент на Буркина Фасо, държавен глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Бог да пази Буркина Фасо", пишеше в писмото на сваления Каборе. Той управляваше страната от 2015 г. насам.

Новината беше посрещната с празненства. Във вторник хиляди хора се събраха в центъра на Уагадугу, за да изразят подкрепата си към военните.

"Ако питате нас, това не е преврат", коментира една от участничките в празненствата, 30-годишната Жулиен Траоре, пред Франс Прес. "Това е освобождението на една държава, която се управляваше от некомпетентни хора."

Каква е предисторията

Мнението на младата жена до голяма степен отразява общите настроения в страната. През последните месеци недоволството срещу управлението на президента Каборе растеше, а причината е преди всичко в неуспеха му да се справи с ислямистките групировки, активни в региона.

От 2015 г. насам атаките на територията на Буркина Фасо на различни въоръжени групи, свързани с "Ал-Кайда" и "Ислямска държава", станаха все по-чести. По данни на ООН оттогава досега при нападения са убити повече от 2000 души, а милион и половина са били принудени да напуснат домовете си заради насилието.

През ноември миналата година при поредното нападение на ислямисти бяха убити най-малко 53 военни - най-големият брой жертви, дадени в рамките на ден през последните 6 години. Тогава информацията, че военните не само са били зле оборудвани, но и в продължение на седмици не са получавали дневните си дажби храна, предизвика масови протести.

Недоволството на хората в Буркина Фасо от начина, по който държавата отговаря на ислямистките атаки, продължи и през следващите месеци. Според протестиращите президентът Кобаре не се грижи за войниците, армията търпи само загуби, а убитите цивилни са стотици.

Допълнителна причина за недоволството е и ролята на Франция. Въпреки че Париж изпрати повече от 5000 войници в Западна Африка именно с цел да отблъснат ислямистките бунтовници, операцията до момента е без успех. Екстремистките групировки продължават да нанасят редовни нападения както в Буркина Фасо, така и в Мали, Нигер, Чад и Мавритания. През юли миналата година френският президент Еманюел Макрон обяви, че заради липсата на резултати специалната военна мисия ще бъдат изтеглена от региона в началото на 2022 г.

Как "готвачът на Путин" коментира преврата

Според наблюдателите това е и причината много от хората в Западна Африка, включително и Буркина Фасо, да отправят надеждите си към други световни сили. Освен антифренски лозунги, на празненствата по улиците на Уагадугу във вторник хората държаха високо във въздуха и руски знамена.

Демонстрант показва тениската си с антифренски лозунги и с флаговете на Буркина Фасо и Русия с две стиснати ръце между тях, 25 януари 2022.
Демонстрант показва тениската си с антифренски лозунги и с флаговете на Буркина Фасо и Русия с две стиснати ръце между тях, 25 януари 2022.

"Искаме партньорство с Русия. Да живее Русия!", заявява един от участниците в демонстрациите, цитиран от Ню Йорк Таймс.

"Подкрепяме руснаците", казва друга жена, която също присъства на празненствата във вторник. "Нашите семейства умират, безработицата расте и въпреки това Франция не е направила нищо. Можем поне да опитаме нещо ново", смята тя.

За разлика от САЩ, Франция, ООН и Африканския съюз, които осъдиха военния преврат, Русия все още не е заела официална позиция. Коментар обаче публикува самият руски бизнесмен Евгений Пригожин, известен с прозвището "готвачът на Путин". През годините редица разследвания посочваха, че именно Пригожин контролира свързваната с Кремъл частна армия "Вагнер груп".

Името ѝ за пръв път придоби популярност по време на сблъсъците в Източна Украйна, където бойци от групата се сражваха на страната на сепаратистите. По-късно бойци от "Вагнер" се появиха и в Сирия, Либия, Беларус, Централноафриканската република и други държави.

Според множество журналистически разследвания групата действа в тясно сътрудничество с руското военно разузнаване. Официално Москва обаче отрича такава връзка. Евгений Пригожин също твърди, че няма общо с частната военна фирма. Въпреки това преди месец Европейският съюз наложи санкции на "Вагнер" заради нарушения на човешките права, а в официалното изявление Пригожин беше посочен като човека, финансиращ групата.

"Не е изненада, че много африкански страни се стремят към свобода. Това се случва, защото Западът се опитва да държи населението на тези държави в някакво полуживотинско състояние", написа Пригожин в социалната мрежа В контакте във вторник, ден след преврата в Буркина Фасо.

Според руския бизнесмен в момента сме свидетели на "едно ново освободително движение" в Африка и една "нова ера на деколонизация".

Защо световните медии обръщат внимание на коментара на Пригожин

Световните медии обърнаха специално внимание на коментара на Пригожин, а френският Le Monde го разтълкува като приветствие и одобрение за преврата в Буркано Фасо. Думите на влиятелния руснак идват на фона на разположените стотици руски "военни инструктори" в съседна Мали и близката Централноафриканска република (ЦАР).

През декември Франция, Канада и още 13 европейски страни осъдиха изпращането на руски наемници от "Вагнер груп" в Мали. Както правителството на Мали, така и Москва отрекоха военните да са членове на частната компания. Те твърдят, че става въпрос за руски "военни инструктори". През 2017 г. Русия изпрати оръжие, муниции и 175 военни специалисти, за които твърди, че имат за задача единствено да обучават местната армия, и в ЦАР.

За разлика от Мали и ЦАР обаче, към момента няма информация за руски военни, които да са разположени в Буркина Фасо. Не е ясно и каква е позицията на лидера на преврата, ген.-лейтанант Пол-Анри Сандаого Дамиба.

Във вторник американското изданиеThe Daily Beast, позовавайки се на свои източници, съобщи, че по-рано този месец Дамиба е предложил на президента Каборе да потърси помощ от "Вагнер" в борбата срещу ислямистите. Пред Ню Йорк Таймс няколко служители на американската държавна администрация изказват съмнения в достоверността на тази информация. Въпреки това обаче те отбелязват, че е възможно военната хунта да поиска руска помощ в бъдеще.

Без съмнение, това е желанието на част от хората, събрали се във вторник по улиците на столицата Уагадугу: "Днес хората на Буркина Фасо молят Русия за подкрепа, за да ги придружи в тази тежка борба", посочва един от тях, цитиран от Ройтерс.

XS
SM
MD
LG