Връзки за достъпност

Извънредни новини

Би Би Си разкри "ключова" роля на частна руска армия в гражданската война в Либия


От 2014 г. насам Либия е разкъсвана от гражданска война, която е отнела живота на хиляди цивилни граждани.
От 2014 г. насам Либия е разкъсвана от гражданска война, която е отнела живота на хиляди цивилни граждани.

Журналистическо разследване разкри нови данни за "ключовата" роля на частна руска армия в гражданската война в Либия, включително връзки с военни престъпления и с руското военно министерство.

Разследването на Би Би Си се позовава на съдържанието на един таблет Samsung, който е бил забравен от неидентифициран член на частната армия Вагнер груп, след като наемниците са се оттеглили от района южно от Триполи през пролетта на 2020 г.

В таблета са били открити военни карти на руски, съобщи Би Би Си в четвъртък. Британската медийна корпорация също се е сдобила със "списък за пазаруване" на оръжие и военно оборудване, който е бил част от файл, създаден през януари 2020 г.

В списъка се споменават четири танка, стотици автомати Калашников, радарна система и друго оборудване, което според експерти могат да бъдат купени само от руски доставчици.

Цитиран е експерт по въпросите на частната армия Вагнер груп, според когото списъкът говори за намесата Дмитрий Уткин, бивш руски военен разузнавач, който е приеман за основател на организацията.

Редица журналистически разследвания твърдят, че Вагнер груп е индиректно свързана с руския политически елит и се контролира от Евгений Пригожин, близък на президента Владимир Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG