Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП спира преговорите за кабинет с "Продължаваме промяната" и иска Кирил Петков да не е премиер


Корнелия Нинова. Снимката е архивна
Корнелия Нинова. Снимката е архивна

БСП спира преговорите с „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство, каза лидерката на партията Корнелия Нинова. Повод за решението е изгонването на 70 руски дипломати от България.

Според Нинова решението за изгонването на сътрудниците на руските дипломатически мисии в България е взето „еднолично от премиера Кирил Петков“. По думите ѝ БСП е готова да поднови преговорите само ако „Продължаваме промяната“ предложи друг кандидат за премиер.

„За пореден път премиерът Кирил Петков еднолично взима решения по въпроси, които много сериозно засягат националната политика – и вътрешна, и външна“, каза Нинова пред журналисти в народното събрание в сряда.

„Това е поредното такова решение. Ще се върнем на масата за разговори, ако „Продължаваме промяната“ предложат друг кандидат за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си поведение досега.“

Решението за изгонването на 70 сътрудници на руските дипломатически представителства от България беше обявено във вторник. Според премиера Кирил Петков те са „работили срещу интересите на България“ и са „работили директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била само прикритие“. Министерството на външните работи посочи, че те са осъществявали „дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност“.

„Това е на прага на скъсването на дипломатическите отношения. За нас това решение е неприемливо. И по начина, по който е взето, и по съдържанието му“, каза Корнелия Нинова.

Тя призова да се проведе закрито заседание на Народното събрание, на което да бъде изслушан шефът на ДАНС за данните, които са дали основание за изгонването на руските дипломати. Лидерката на БСП поиска президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност по темата.

След изявлението на Корнелия Нинова от сряда председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров каза, че решението на БСП ще бъде обсъдено. Той не отговори дали партията му е готова да изпълни условието на БСП Кирил Петков да не бъде номиниран за премиер.

„Засега не сме стигнали до етап, на който да обсъждаме персонален състав на правителството. Ние обсъждаме формула и програма зад която всички коалиционни партньори да се обединят“, каза Гюров.

Председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов призова преговорите за съставяне на кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.

„Искам да призова всички към здрав разум и към успокояване и към това да намерим начин да се излъчи управление, което да предотврати наистина свличането към този хаос“, каза Иванов.

Правителството на Кирил Петков беше свалено при вот на недоверие след като „Има такъв народ“ напусна коалицията. „Продължаваме промяната“ изрази готовност да преговаря за ново правителство в рамките на настоящия парламент. За целта от партията на Кирил Петков поканиха на разговори настоящите си партньори в управлението БСП и „Демократична България“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG