Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Работят срещу интересите на България". София гони 70 руски дипломати


Премиерът в оставка Кирил Петков
Премиерът в оставка Кирил Петков

България отзовава 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация в България. Това каза във вторник пред журналисти премиерът в оставка Кирил Петков.

От министерството на външните работи (МВнР) съобщиха, че вербалната нота с имената на 70-те служители вече е връчена на посланичката на Русия Елеонора Митрофанова. Те трябва да напуснат България до края на деня в неделя. Броят на отзованите е безпрецедентен за последните 30 години и значително ще свие размера на руската мисия в страната.

"Искам да кажа на всички чужди страни, не само на руската, че всички, които работят срещу интересите на България, ще бъдат отзовани да си отидат обратно в страната, от която са дошли", каза Кирил Петков.

Той отказа да даде повече подробности за дейността, която са осъществявали дипломатите, тъй като информацията е класифицирана, но отбеляза само, че са извършвали "несвойствени дейности" за своите позиции.

"Мога да кажа, че голяма част от тях са работили директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била само прикритие", каза Петков.

"Когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този тип действия. И в неделя очакваме един пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва", добави той.

Малко по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова написа във Фейсбук, че решението не е взето от Министерския съвет, нито на коалиционен съвет, а БСП "категорично не е съгласна" с него.

От съобщението на сайта на МВнР става ясно, че сред изгонените служители има не само дипломати, но и други служители на руските представителства в България.

Искането за тяхното отзоваване има две основания, посочват от външно, като първото е принципът за реципрочност. В момента България има значително по-малко служители в представителствата си в Русия, отколкото има Русия в България.

"Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители", пише в съобщението на МВнР.

Свободна Европа потърси МВнР, както и посолството на Русия с въпрос какъв е точният брой на служителите в двете страни, но такъв не беше получен преди редакционното завършване на текста.

Втората причина за изгонването на лицата е "осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения" и "дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност", се казва в съобщението на МВнР.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се казва още, че България очаква Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, а България ще закрие временно консулството си в Екатеринбург.

За последно България изгони руски дипломати през март. Тогава бяха отзовани 10 служители на руското посолство заради "дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения". Впоследствие от руското посолство казаха, че броят на изгонените дипломати "неприятно изумява" с мащаба си, а решението беше определено като "враждебен демарш".

По-рано през март Специализираната прокуратура и ДАНС обявиха, че са разкрили руски шпионин с дипломатически статут в България. Двама служители на посолството на Русия бяха експулсирани, а за сътрудничество с него беше уличен българският генерал от резерва Валентин Цанков.

Преди това на няколко пъти от 2019 г. насам България изгони няколко служители на руското посолство във връзка с разкрития за участието им в шпионаж. Беше разкрита и група от български граждани, сред които и служители от Министерството на отбраната и разузнаването, които са предоставяли секретни данни на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG