Връзки за достъпност

Извънредни новини

България изгони 10 руски дипломати. Посолството на Русия определи това като "враждебен демарш"


Руското посолство в София, април, 2021.
Руското посолство в София, април, 2021.

10 руски дипломати са били обявени за персона нон грата от Министерството на външните работи в петък. Това стана ясно от съобщение на сайта на институцията, като решението е било съгласувано с премиера Кирил Петков.

Новината идва на фона на засилено напрежение между правителството и посолството на Русия в България. Причината е войната в Украйна и изказвания на посланичката Елеонора Митрофанова, които предизвикаха силни обществени реакции в началото на месеца.

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев е връчил вербална нота на Митрофанова, като дипломатите имат 72 часа да напуснат страната.

Според властите посочените служители на посолството са осъществявали на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

По-късно през деня руското посолство публикува позиция на Фейсбук страницата си. В нея се казва, че броят на изгонените дипломати "неприятно изумява" с мащаба си, а решението е определено като "враждебен демарш".

След началото на руската инвазия в Украйна посланичката на Русия неколкократно направи противоречиви изказвания по повод позицията на България за конфликта. На 3 март тя сравни случващото се там с руско-турската освободителна война, а дни по-рано на страницата на посолството се появи публикация, включваща израза "евроатлантически подлоги".

Митрофанова беше обвинена, че по този начин нарича българите и държавата като цяло. По-късно тя се извини на Кирил Петков, а българският превод на публикацията беше изтрит.

В началото на март Специализираната прокуратура и ДАНС обявиха, че са разкрили руски шпионин с дипломатически статут в България. Двама служители на посолството на Русия бяха експулсирани, а за сътрудничество с него беше уличен българският генерал от резерва Валентин Цанков, който към момента е под домашен арест по обвинение в шпионаж.

Преди това на няколко пъти от 2019 г. насам България изгони няколко служители на руското посолство във връзка с разкрития за участието им в шпионаж. Беше разкрита и група от български граждани, сред които и служители от Министерството на отбраната и разузнаването, които са предоставяли секретни данни на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG