Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ увеличават военното си присъствие в Европа заради заплахата от Русия


От ляво на дясно: турският президент Ердоган, американският президент Байдън, генералният секретар на НАТО Столтенберг и премиерът на Великобритания Джонсън. Снимката е направена на 29 юни по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид.
От ляво на дясно: турският президент Ердоган, американският президент Байдън, генералният секретар на НАТО Столтенберг и премиерът на Великобритания Джонсън. Снимката е направена на 29 юни по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

САЩ увеличават военното си присъствие в Европа заради новите заплахи, които Русия създаде като нападна Украйна. Това съобщи президентът на САЩ Джо Байдън по време на двудневна среща на НАТО в Мадрид, на която алиансът изготвя стратегическия си план за бъдещо развитие.

НАТО ще бъде "укрепен във всички посоки и във всяка област - суша, въздух и море", каза американският президент след срещата си с генералния секретар Йенс Столтенберг.

Байдън съобщи, че Вашингтон увеличава флота на американските морски разрушители в Испания от четири на шест и ще създаде постоянен щаб в Полша на 5-ти армейски корпус.

САЩ също така ще изпратят "допълнителна ротационна бригада" в Румъния, състояща се от "3000 войници и още 2000 души военен персонал " и ще засили ротационното разполагане в балтийските страни.

Две допълнителни ескадрили със самолети F-35 ще бъдат изпратени във Великобритания, а повече противовъздушна отбрана и други устройства ще бъдат разположени в Германия и Италия.

„Изпращаме безпогрешно послание, че НАТО е силен, обединен и стъпките, които предприемаме по време на тази среща на върха, ще увеличат допълнително нашата колективна сила“, каза Байдън.

„Истина е това, което казваме, че атака срещу един е атака срещу всички“, допълни американският президент пред репортери в началото на работната сесия на лидерите на НАТО.

Столтенберг каза, че увеличението демонстрира „решителното лидерство на американския президент“.

По думите му войната в Украйна е изправила НАТО пред най-голямото предизвикателство след Втората световна война. Столтенберг каза още, че Москва представлява директна заплаха за сигурността на държавите-членки на алианса.

„Ще заявим ясно, че Русия представлява пряка заплаха за нашата сигурност“, каза Столтенберг.

Той очаква, че на срещата на върха на НАТО в Мадрид партньорите ще се споразумеят да увеличат военното присъствие в Източна Европа преди следващата година. Столтенберг каза също, че очаква бърза ратификация на присъединяването на Швеция и Финландия към съюза, след като във вторник Турция оттегли възраженията си срещу членството на двете скандинавски държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG