Връзки за достъпност

Извънредни новини

Били Айлиш, която обича да бъде гласът на хора, които никой не чува


Били Айлиш
Били Айлиш

Тя е на двайсет и от няколко години е суперзвезда. Непрекъснато бие музикални рекорди. Сменя стила и прическите с всяка публична поява. Сменя рязко и музикалния стил не само с всеки албум, но и с всяка песен в рамките на един албум.

Били Айлиш е смела, ексцентрична, талантлива и полага усилия да запази себе си и да се развива независимо от натиска, които ѝ оказва световната слава.

Миналата седмица тя стана най-младият соло изпълнител, оглавявал фестивала в Гластънбъри - най-значимата фестивална платформа в света.

Докато беше на сцената, тя използва момента, за да заеме позиция по решението на Върховния съд в САЩ, което часове по-рано обиколи световните медии и предизвика остри реакции. Става дума за отмяната на конституционното право на аборт, което съдът зачиташе в продължение на близо 50 години.

„Днес е много, много мрачен ден за жените в САЩ“, каза Айлиш. „Просто ще го кажа, защото не мога да понасям мисълта за това повече.“

Певицата неведнъж е заемала позиции по важни за обществото теми, една от които са климатичните промени. „Ако мога да съм гласът на хората, които не са толкова чути, искам да го направя“, казва тя в интервю за Таймс.

През 2021 г. дизайнерската къща Оскар де ла Рента ѝ предлага да носи нейна рокля на червения килим. Айлиш поставя условието компанията да спре да използва животинска кожа за дрехите си. Така и става.

В началото на кариерата ѝ обаче отговорността и самостоятелността все още не са сред характерните ѝ черти. Когато започва да създава песни с брат си Финиъс, тя е едва на 13. Тогава един ден качва песента си “Ocean eyes” в SoundCloud, като се надява учителят ѝ по танци да я чуе. Ден по-късно песента е събрала близо хиляда слушания. Малко след това звукозаписна компания предлага да я издаде.

Една по една песните ѝ набират вълнообразна популярност. Няколко години по-късно, когато е 17-годишна, излиза първият ѝ албум, а тя вече е световна звезда.

„Очаквах, че ще мразя [порастването], защото си мислех: „Просто искам да съм млада завинаги и никога да не трябва да правя нищо“. Но честно казано, колкото повече пораствам, толкова повече си мисля: „О, да, мога да се справя сама“, казва още тя пред Таймс.

Финиъс, който е четири години по-голям от Айлиш, изиграва съществена роля за нейния успех. Двамата са много близки и създават заедно песните в неговата стая с негово оборудване. Често експериментират със стила, смесват жанрове и намират вдъхновение във всякакви музикални течения.

Тази колаборация довежда до два албума, седем награди Грами, два рекорда на Гинес, три награди на Ем Ти Ви, Златен глобус, Оскар за саундтрака на последния филм за Джеймс Бонд – No Time to Die, и редица други отличия и рекорди.

Айлиш става най-младият музикант, номиниран за четирите най-важни категории на наградите Грами в една година и най-младият изпълнител, печелил наградата за албум. Тя е и най-младият музикант, оглавявал класацията на Билборд за албум на годината.

Животът на 20-годишната звезда невинаги е бил лесен. Айлиш често има травми вследствие на танците, с които изпълненията ѝ са съпроводени. Минавала е през депресия и признава, че има синдром на Турет - неврологично заболяване, което причинява тикове.

XS
SM
MD
LG