Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон смята, че е намерен компромис за спора между София и Скопие


Френският президент Еманюел Макрон по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид, 29-30 юни 2022 г.
Френският президент Еманюел Макрон по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид, 29-30 юни 2022 г.

Френският президент Еманюел Макрон вярва, че е намерен компромис по спора между София и Скопие. „Мисля, че намерихме компромисно решение“, каза той на пресконференция по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Макрон говори в деня, в който приключва френското ротационно председателство на Съвета на ЕС. Той коментира френското предложение за излизане от кризата, което българският парламент одобри на 24 юни.

До този момент няма официална информация за това, че и Северна Македония е одобрила същото предложение.

Според текста, одобрен в София, Скопие първо трябва да запише в конституцията си, че българите са един от държавотворните народи, а едва след това да започне преговори за членство в ЕС. Записано е и това, че Северна Македония трябва да изпълнява договора между двете страни от 2017 г., като за изпълнението на това условие ще следи ЕС.

Скопие посрещна предимно негативно френското предложение.

В четвъртък председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветства намирането на изход, което "би проправило пътя за началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония". Той написа в Туитър: "Никога не сме били по-близо до разрешаване на проблема. Сега е моментът да кажем "да".

Малко след съобщението на Макрон правителството в Скопие съобщи, че е получило предложение от френското председателство "с идеи, свързани с добре познатите македонски позиции и нагласи".

Доскоро официалните власти на Северна Македония твърдяха, че официално не са получавали текста, който България одобри на 24 юни.

Нито Макрон, нито македонското правителство уточняват за какъв текст става дума - за гласувания в София или за негова нова версия, пише македонската редакция на Радио Свободна Европа.

Според кореспондента на Радио Свободна Европа в Брюксел става дума за предложение, което взема предвид опасенията, изразени и от двете страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG