Връзки за достъпност

Извънредни новини

Има два списъка с лица, за които ДАНС твърди, че са заплаха за националните интереси на България


Външният министър в оставка Теодора Генчовска
Външният министър в оставка Теодора Генчовска

Има два списъка с лица, за които ДАНС твърди , че имат различна степен на опасност за националните интереси. Това стана ясно след изслушването на външния министър Теодора Генчовска и председателя на ДАНС Пламен Тончев на председателски съвет в парламента по повод руската нота със заплаха за скъсване на дипломатическите отношения с България.

"Ако ДАНС твърди, че е включило в тези списъци хора, за които не е имало достатъчно основания, това повдига въпроса за отговорността на председателя на ДАНС защо го е направил. Но това са неща, които ние не можем в председателския съвет да ги установяваме", каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. По думите му става въпрос "за изключително сложни административни и политически процеси", които се използват за политически цели.

"Този председателски съвет нямаше как да установи нищо - политици, които търсят поводи да извадят определени изречения и да държат речи на тяхна страна", каза Иванов.

Теодора Генчовска е информирала председателския съвет на парламента каква информация е дошла във външно министерство във връзка с експулсирането на руските дипломати. „Дала съм точно информация каква кореспонденция е дошла при нас, какви указания сме поискали от Министерския съвет - всичко е с гриф“, каза външният министър в оставка. Тя каза, че руските дипломати и служители на посолството са изгонени по указания на началника на кабинета на премиера Лена Бориславова. „Имаме указания от началника на кабинета на премиера с две писма“, обясни Генчовска и обеща повече информация, но такава по-късно не беше дадена.

"Очаквам указания от премиера. Той е информиран за всичко това и очаквам указания от него. Има координация, разбира се. Говорено е с него. Нека да дойдат писмени указания от него. Ние сме спазвали стриктно процедурата. Дошли са писмата със списъците. Ние сме поискали указания от Министерски съвет. Те са ни казали какво да направим и сме действали изцяло по процедура", каза Генчовска.

На въпрос дали има данни, че 70-те души са работили срещу интересите на страната ни, тя каза, че „във външно министерство пристигат само имена с лични данни, има две писма със списъци, подписани от председателя на ДАНС“.

Във вторник България обяви, че отзовава 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация в България. В четвъртък руската посланичка в България постави ултиматум за отмяна на това решения до 12 часа на 1 юли в нота, връчена на външно министерство. “В нотата се заявява, че в противен случай “пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“, казаха от външно министерство.

Премиерът в оставка призова за оттегляне на връчената нота.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG