Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП се връща в преговорите с „Продължаваме промяната“ за съставяне на нов кабинет


Вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова
Вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова

БСП се връща в преговорите за съставяне на ново правителство, каза лидерът на левицата Корнелия Нинова.

„Нашето условие, за да преговаряме с „Продължаваме Промяната“ беше Кирил Петков да не е кандидат за премиер. Това условие е изпълнено“, каза Нинова във връзка обявеното решение Асен Василев да бъде номиниран за министър-председател от "Продължаваме промяната". Формацията ще получи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент.

„Приоритетите, които Кирил Петков е изложил в своето обръщение, съвпадат с част от нашите приоритети. В преговорния процес ще добавим това, за което ние имаме мандат от нашия Национален съвет – социална политика, достъпно здравеопазване, развитие в образованието, стабилизация на икономиката. Напълно подкрепяме техните приоритети за борба срещу корупцията, промените в Закона за обществените поръчки и Антикорупционната комисия. Това е и част от нашата програма“, допълни Корнелия Нинова.

Изявлението на Нинова дойде малко след като от трибуната на парламента поиска депутатите да приемат решение, което да задължи външния министър да отмени решението за изгонване на руските дипломати. Позициите на БСП и „Продължаваме промяната“ по този въпрос са напълно противоположни. Петков категорично отхвърли ултиматума на руската посланичка Елеонора Митрофанова. Тя поиска решението за изгонване на 70 руски дипломатида бъде отменено до 12 часа в петък на обяд.

Корнелия Нинова каза, че преговорите ще бъдат водени единствено по политики, които трябва да бъдат ясно разписани със срокове в програмата на правителството. Тя призова „Продължаваме Промяната“, „Демократична България" и „Има такъв народ" да се фокусират върху нещата, които ги обединяват, а не върху тези, които ги разделят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG