Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кирил Петков отхвърли ултиматума на Русия и предложи Асен Василев за премиер 


Кирил Петков
Кирил Петков

Сегашният вицепремиер и министър на финансите Асен Василев е кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков в изявление.

Условието Петков да не бъде кандидат за премиер беше поставено от коалиционния партньор БСП за продължаване на преговорите за съставяне на правителство в рамките на този мандат. Повод за решението е изгонването на 70 руски дипломати от България.

Асен Василев е „човек, на когото имам безпрекословно доверие“, каза Петков в изявлението си. Той допълни, че няма да допуснем България да вземе грешната посока. Няма да допуснем шепа хора да ограбват обществените средства. Няма да допуснем чужди дипломати да поставят ултиматуми до 12 часа на обяд“.

В четвъртък руската посланичка Елеонора Митрофанова връчи ултимативна нота, с която поставя условие на България да отмени решението за изгонване на 70 руски представители в България, а ако това не стане до 12 часа на обяд в петък, ще бъде затворено посолството на Русия в България.

От изказването на Петков стана ясно, че вижда БСП като потенциален бъдещ партньор. По-рано през деня лидерът на левицата Корнелия Нинова поиска парламентът да приеме решение, с което да задължи външния министър да отмени решението за изгонване на руските дипломати.

"С БСП имаме различния по международните въпроси, с част от депутатите от ИТН имаме и лични различия, но нищо не може да е по-важно от просперитета на България" каза Петков.

В края на юни Тошко Йорданов от ИТН каза, че е готов да разговаря с "Продължаваме промяната", но, ако Петков не е премиер. "Да седнем пак на масата за преговори с тях за мен е дефиницията на глупост", отговори тогава Петков.

В изявлението в петък Кирил Петков каза, че "всички трябва да застанем рамо до рамо и да продължим промяната напред. Всички, освен тези, които предпочитат да пълнят с пачки и кюлчета своите чекмеджета. Всички, освен тези, които са толкова корумпирани, че са ги сложили на листа "Магнитски". Всички, освен тези, които се крият в тъмни стаи и пращат смс-и, за да контролират своите депутати. Всички, освен тези, които се влияят от чужди държави, така че техните прякори са с имена на чужди валути“.

В изявлението Петков изреди част от приоритетите и на сегашното правителство, като очерта срок от шест месеца. Една от задачите е промяна на КПКОНПИ "и Бойко Рашков да е директор на антикорупционната комисия“. „Продължаваме промяната" номинираха вътрешния министър за постанепосредствено след като лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от кабинета. Именно решението на Трифонов доведе до свалянето на кабинета Петков. От партията му подкрепиха вота на недоверие, внесен от ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG