Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП и "Демократична България" ще подкрепят кабинет на Асен Василев


Кирил Петков и Асен Василев на влизане в Народното събрание, където проведоха срещи с БСП И "Демократична България" (ДБ) за съставяне на ново правителство.
Кирил Петков и Асен Василев на влизане в Народното събрание, където проведоха срещи с БСП И "Демократична България" (ДБ) за съставяне на ново правителство.

БСП и "Демократична България" (ДБ) ще подкрепят кабинет с министър-председател Асен Василев. Това стана ясно след консултации на тези две формации с "Продължаваме промяната" (ПП).

Срещите идват ден след като президентът Румен Радев връчи на Асен Василев мандат за съставяне на ново правителство.

"Ще подкрепим ПП с целия ни ресурс, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов. "Мнението на партията съвпада с обявените приоритети на "Продължаваме промяната", каза Корнелия Нинова от името на БСП.

Трите формации се съгласиха с обща рамка на приоритетите на един бъдещ кабинет, сред които е борбата с корупцията и промяната в антикорупционната комисия (КПКОНПИ). БСП ще добави повече идеи в социалната сфера. ДБ ще повдигне въпроса за енергийната независимост, Шенген и Еврозоната, укрепването на сектор "Сигурност" и модернизирането на армията.

Плановете за нов кабинет, излъчен от сегашното Народно събрание се отличават от досегашния кабинет "Петков" по това, че задачите му са краткосрочни и ще бъдат записани с дати, до които да са взети нужните решения.

По думите на Асен Василев става дума за планове за 6 месеца напред. След изтичането им бъдещият кабинет би записал нови задачи за следващите 6 месеца.

"Разбрахме се екипи от по трима души да изготвят такава програма с политически приоритети, но и конкретна законодателна програма за шест месеца", каза Корнелия Нинова.

Трите формации разполагат с общо 109 депутати в Народното събрание - 67 от ПП, 26 от БСП и 16 от ДБ. За сформиране на правителство са нужни най-малко 121 гласа.

Шестима депутати напуснаха парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) и се предполага, че могат да подкрепят правителството, но техните гласове няма да бъдат достатъчни.

В петък Василев каза, че засега няма нужната му подкрепа в парламента, но ще води разговори с досегашните коалиционни партньори БСП и ДБ, както и с "всеки депутат". Той каза, че не е говорил с лидера на ИТН Слави Трифонов и че "няма и намерение". В събота той добави и името на Тошко Йорданов от ИТН като човек, за когото "вратата на ПП е затворена".

"Пред нас има много тежка и отговорна задача – в рамките на всички кризи, които имаме, да успеем все пак да съберем мнозинство за едно правителство, което да работи за интересите на хората, както беше и първият кабинет, който направихме", каза Асен Василев.

Разговорите се проведоха в Народното събрание и поотделно с всяка от формациите.

Освен Василев, ПП беше представена на срещата и от съпредседателя на партията Кирил Петков, и от бившия председател на парламента Никола Минчев.

От БСП участваха лидерът Корнелия Нинова и депутатите Георги Свиленски, Филип Попов, Атанас Зафиров и Румен Гечев.

ДБ беше представена от Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG