Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Гешев се обяви за "преграда пред беззаконието". Прокурорите изслушаха кандидатите за ВСС


Главният прокурор Иван Гешев на трибуната.
Главният прокурор Иван Гешев на трибуната.

Главният прокурор Иван Гешев определи реформата на съдебната власт като експеримент, а своята институция - като "последна преграда пред беззаконието и престъпността". Той каза това пред Общото събрание на прокурорите, на което бяха изслушани кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от прокурорската квота.

Думите на главния обвинител идват в момент на политическа криза, когато правителството на Кирил Петков ("Продължаваме промяната") беше внезапно свалено, а Асен Василев от същата партия има мандат за съставяне на свое правителство, без засега да има нужната парламентарна подкрепа за него.

И за двата кабинета - сваления и запланувания - е приоритет реформата в съдебната система и в антикорупционната сфера.

“Българските магистрати ще продължат да работят при всички законодателни експерименти, които някои наричат реформи", каза Иван Гешев в събота. Той продължи: "Законодателни експерименти, особено последните, цената за които предстои да платят българските граждани”.

Главният прокурор беше силен противник на затварянето на специализираните съд и прокуратура, но не успя да наложи визията си. Двете институции ще бъдат закрити в края на юли.

Общото събрание на прокурорите започна, без да има кворум. По правило, ако в залата няма кворум, заседанието се отлага с един час, а после се провежда независимо от броя на хората в залата. С час закъснение Общото събрание започна с 446 присъстващи, при необходим крорум от малко над 750 души.

Участниците изслушаха 8 кандидати за членове на ВСС. Те се състезават за общо 4 места. Гласуването ще се проведе след седмица.

Сред кандидатите са зам.-главният прокурор Красимира Филипова и окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов, който също настоява за запазването на специализираните съдилища и прокуратури. Бяха изслушани също Николай Любенов от Върховната касационна прокуратура, ​апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, зам.-окръжният прокурор на Ямбол Димитринка Шкодрова-Георгиева, прокурорката от Пловдив Добринка Калчева.

Критични към дейността на прокуратурата бяха други двама кандидати, които по-скоро нямат шансове, пише Медиапул. Това са Пламен Петков от Софийската районна прокуратура, който е бивш прокурор на Сливница, и донякъде Станислав Стойков, който в момента е европейски делегиран прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG