Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Много красив момент". Мария Фериери Капути, която стана първата съдийка в италианската Серия А


Мария Соле Фериери Капути
Мария Соле Фериери Капути

Една 31-годишна футболна съдийка стана световна сензация през последните дни. В петък Мария Соле Фериери Капути официално се присъедини към елитния списък със съдии на мачовете от италианската Серия А преди началото на следващия сезон - 2022/2023.

До момента подобна стъпка са предприемали само Германия и Франция. Колегите на Фериери Капути обаче подчертават, че позицията ѝ е напълно заслужена.

"Това е много красив момент", казва Алфредо Тренталандже, президент на Италианската съдийска асоциация. "Повишението е напредък, който идва от заслуги, не от привилегии", добавя той.

Фериери Капути е родена в Ливорно през 1990-а година. Завършва политически науки и международни отношения в Университета в Пиза, а след това и социология във Флоренция. Днес тя продължава академичната си кариера едновременно със съдийската.

„Като дете исках да играя футбол, но майка ми не искаше. Бяха други времена, не се гледаше добре на това малко момиче да тича след топка. За щастие днес е различно. На шестнадесет години се записах в съдийския курс на секция Ливорно. Любов от пръв поглед", казва Фериери Капути пред Кориере дела Сера.

През 2007, по време на първия мач, който съдийства, тя изгонва вратаря. След мача майка му я причаква, но си тръгва, след като вижда всички роднини, които са отишли да подкрепят младата съдийка.

Тя добавя, че се е сблъсквала с обиди и сексистки коментари, но колкото повече се издига в кариерата си, толкова по-малко внимание им обръща. "Независимо дали си жена или мъж. На професионално ниво, парадоксално, нещата са по-лесни в този смисъл", казва още тя.

Треньорът ѝ Маурицио Кампи казва пред Гадзета дело спорт, че младата съдийка е тиха и срамежлива по характер. "Но на футболния терен е целеустремена, изключително подготвена технически и атлетично и умее да се адаптира", добавя Кампи.

Фериери Капути се присъединява към съдийската асоциация и първоначално е рефер в регионални мачове. Постепенно се изкачва в националната лига. През 2019 г. съдийства първия си международен мач, а година по-късно е повишена да съдийства в Серия С. В края на миналата година става и първата жена съдия на мач от серия А.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG