Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди протестираха в Скопие срещу френското предложение за спора с България


Протестиращи в Скопие срещу френското предложение за споразумение със София, 2 юли
Протестиращи в Скопие срещу френското предложение за споразумение със София, 2 юли

Хиляди хора в столицата на Северна Македония протестираха за трета вечер в понеделник срещу френско предложение за споразумение с България.

Предложението, което се стреми да сложи край на спора с България, който блокира кандидатурата на Скопие за присъединяване към Европейския съюз, беше получено официално в Скопие миналата седмица. В петък правителството в страната започна консултации с политици и експерти, а ден по-късно започнаха протестите.

Някои от протестиращите в понеделник хвърляха хартиени кърпи, пластмасови бутилки, водни балони и яйца по правителствените сгради в столицата. Други закачиха цветя на полицейски щитове.

Демонстрантите твърдят, че предложението "побългарява" страната и не признава македонския език и история.

Протестите са подкрепени от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ. Те идват на фона на изказване на френския президент Еманюел Макрон, според когото е близо възможен компромис по дългогодишния спор за прекратяване на ветото на България за членството на Северна Македония в ЕС.

Македонският премиер Димитър Ковачевски каза, че предложението на Франция е "солидна основа за изграждане на отговорна и държавническа позиция към възможностите, които се откриват пред страната ни".

ВМРО-ДПМНЕ и други опоненти на правителството настояват то да отхвърли плана. Според тях той отстъпва твърде много на България в спора за история, език, идентичност и култура.

България, която е член на ЕС от 2007 г., настоява Северна Македония официално да признае, че езикът ѝ има български корени, да признае в конституцията си българско малцинство и да се откаже от това, което определя като „език на омразата“ срещу България.

Северна Македония казва, че нейната идентичност и език не са отворени за обсъждане.

Т.нар. френско предложение предвижда българските условия пред Скопие да се превърнат в част от ангажиментите на Северна Македония пред ЕС. Целта му е да доведе до вдигане на ветото, което България наложи върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Българският парламент даде мандат на правителството да одобри предложението в края на юни.

Очаква се правителството на Северна Македония в следващите няколко дни да представи предложението на парламента.

Във вторник предстои президентът на Европейския съвет Шарл Мишел да посети Скопие, за да предложи подкрепа за френското предложение като компромис между Скопие и София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG