Връзки за достъпност

Извънредни новини

Надяваме се на отделни депутати от ИТН и "Възраждане". Иван Христанов от "Продължаваме промяната" пред Свободна Европа


Иван Христанов от "Продължаваме промяната"
Иван Христанов от "Продължаваме промяната"

До петък съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев трябва да предложи на президента състав на кабинет. От парията водят преговори с досегашните си коалиционни партньори от БСП и "Демократична България". Гласовете общо и на трите партии обаче не са достатъчни за подкрепа на кабинета в парламента.

За да си осигурят необходимите 121 гласа от "Продължаваме промяната" водят разговори с депутатите, които напуснаха "Има такъв народ", както и с Елена Гунчева, която напусна "Възраждане".

Шансовете за подкрепа на кабинет "Василев" са "около 50 процента", каза в интервю за Свободна Европа Иван Христанов, член на Националния съвет на партията.

Христанов каза, че очакванията за подкрепа са от още депутати от "Има такъв народ" и "Възраждане".

"Не разчитаме на техните гласове. Надяваме се на техните гласове. Не на тях като политически сили. На отделни депутати", каза Христанов.

Той обясни, че допуска и депутати от ГЕРБ и ДПС също "могат да изявят желание" да подкрепят правителство на Асен Василев.

Били са с двата крака вътре. Иван Христанов за хората, които отричат схемата на границата
please wait

No media source currently available

0:00 0:46:24 0:00

Можете да слушате Студио България и в Spotify.

Ето текста на част от интервюто:

- Вие сте част от политическото ръководство на „Продължаваме промяната“. Успяхте ли да осигурите 121 депутати за подкрепа на правитерството?

- Не съм аз човекът, който може да отговори на този въпрос, защото не съм лично въвлечен. Колегите споделят, че шансът ни в момента е около 50 процента.

- Написахте едно обръщение към Слави Трифонов: „кой ви каза, че сте прав“. Кое ви накара да изригнете по този начин?

- Не съм изригнал. Споделих впечатленията си от всичко, което се случи до момента и от осъствието на правдивост в неговите думи. Ако някой изригна, това беше г-н Трифонов.

Той отправи доста непремерени упреци, свързани с това дали ние ламтим за власт, каква е мотивацията ни. Истината е, че цялото поведение, което ние наблюдаваме от онзи сакрален момент, в който на него му "омръзна от тази агония", всъщност той вкара цялата държава в агония и аз си позволих да опиша няколко от нещата, които правят момента крайно неподходящ.

Но аз не спирам да си задавам и въпроса: какво го провокира и го накара него. Това артикулиране на отсъствието на диалогичност е изключително неточно и недостоверно. Диалог имаше и е имало. Нещата, в които аз съм участвал, както и парламентарната група и преговорните екипи, диалог е имало през цялото време. Работата е там, че г-н Трифонов не участва лично в тези неща и това е един наистина голям проблем, към който всички политически лидери трябва да проявяват изострено внимание, защото когато човек получава изкривена и филтрирана информация, той няма как да вземе правилно решение.

Самият Борисов беше упрекван, че в последните няколко години от мандата си не говори с достатъчно хора и че едни и същи лица му предават света около него. Тук имаме същият случай. По обективни причини той не може да говори с достатъчен брой хора, но той може ги покани и както каза и Ицо Хазарта: „вдигни си телефона“. Не само на Кирил Петков. Чуй още една гледна точка и тогава си съставяй мнение.

- Кирил Петков каза, че няма да преговаряте само с четири души – Борисов, Костадинов, Пеевски и Слави Трифонов. Това означава ли, че разчитате на подкрепа от страна на ГЕРБ и ДПС?

- Не. Допускам, че лица и от двете политически формации могат да изявят желание да ни подкрепят, но в момента не текат никакви процеси, в които ние, като активна страна, търсим подобна подкрепа.

- И тогава как ще излезе математиката?

- Разчитаме, че има още две политически сили, в които вече имаше заявки от техни водещи лица на разочарование от лидерите по политиката и целия начин на взаимодействие, целия начин на създаване на наративи, на гласуване и на политики вътре в тях.

- Говорим за „Има такъв народ“ и „Възраждане“?

- Да.

- Разчитате на техните гласове?

- Не разчитаме на техните гласове. Надяваме се на техните гласове. Не на тях като политически сили. На отделни депутати, които решават, че общественият интерес в сърцето им надделява над предаността към лидера, в който те вече изпитват съмнения.

- Ще предложите ли кабинет, ако нямате осигурени 121 гласа?

- Предполагам, че това ще го обсъждаме в рамките на следващите няколко дни. В момента нямаме отговор.

- Нужен ли е кабинет на всяка цена? И изпълнението на финансовата програма под въпрос.

- Аз бих поставил отговора така: кабинет, ако има, това ще позволи на няколко души, няколко наистина силни лица в изпълнителната власт, да продължат работата си. И тази работа наистина е много важна за цялата държава. Както по отношение на изграждането на институционалност, така и по отношение на борбата с корупцията. От друга страна – 30 млрд. лева висят на 30 закона. И всяко смущение на работата на Народното събрание излага на риск изпълнението на законодателната програма.

16 млрд. лева от тези пари са стратегическият план, който е за земеделието. Останалите са от Плана за възстановяване и устойчивост. Това е твърде голям ресурс.

И когато Слави Трифонов казва: „дано се задавите с власт“, тук не става въпрос за власт. Тук става въпрос, че има неща, конкретни насоки, в които много бързо трябва да завършим работата си, защото иначе крайните страдащи от това нещо са цяла България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG