Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мисията възможна. Том Круз на 60


Том Круз по време на премиерата на филма Top Gun: Maverick в Сеул, 19 юни 2022 г.
Том Круз по време на премиерата на филма Top Gun: Maverick в Сеул, 19 юни 2022 г.

Той е участвал в над 50 филмови продукции. Печелил е близо 40 награди, сред които три Златни глобуса и една почетна Златна палма от фестивала в Кан. Номинациите му са повече от 100. А една реплика на негов герой сякаш обобщава невероятната му кариера: "мисията изпълнена".

Той е Том Круз и в неделя навърши 60 години. За актьора, за когото няма невъзможни мисии, това се равнява на точно четири десетилетия, посветени на киното.

Не така обещаващо изглежда обаче всичко през далечната 1962 г. Круз е роден в бедно семейство, с агресивен баща, който бие децата си. Семейството непрекъснато се мести, а Круз сменя 15 различни училища. Озовава се в католическа гимназия и известно време планира да стане свещеник.

Плановете му обаче се променят, след като участва в няколко училищни представления. Така на 18 съобщава на майка си и втория си баща, че смята да опита късмета си като актьор в Ню Йорк.

"Том ни каза: Наистина чувствам, че това е нещото, което искам да правя", разказва майка му през 1986 г. "И двамата се съгласихме с цялото си сърце, защото и двамата усещахме, че това е талант, даден от Бога, и той трябва да го преследва, защото беше толкова запален по това. Дадохме му нашата благословия – а останалото е история."

Том Круз с втората си съпруга Никол Кидман, 18 май 1992 г.
Том Круз с втората си съпруга Никол Кидман, 18 май 1992 г.

Останалото действително се превръща в история - през 1981 г., когато е на 19, Круз получава първата си епизодична роля, а още същата година участва в още два филма - вторият от които, Risky Business, изстрелва кариерата му напред.

Оттам следват емблематични филмови заглавия - Top Gun, The Color of Money, Rain Man, Born on the Fourth of July. Последният от тях му носи първия Златен глобус, номинация за Оскар за главна мъжка роля и - холивудска слава.

"В началото, когато хората ме гледаха, се изнервях. Хората просто започват да те гледат, да се взират в теб", коментира в едно свое интервю през 1992 Круз.

"Понякога все още ставам малко нервен, когато изведнъж толкова много внимание се насочи към мен", казва той.

В началото на 90-те години американецът вече се е превърнал в едно от най-известните холивудски имена, както и в един от най-високоплатените актьори изобщо в света. Тези години му носят роли в хитове като "Интервю с вампир" и "Мисията невъзможна" и "Джери Магуайър". Именно "Мисията невъзможна" е филмът, който прераства в най-успешната екшън поредица на Круз - с още цели 5 последвали продукции.

Том Круз по време на премиерата на Top Gun: Maverick в Лондон, 19 май 2022 г.
Том Круз по време на премиерата на Top Gun: Maverick в Лондон, 19 май 2022 г.

Най-новата от тях - "Мисията невъзможна: Разпад", излезе през 2018, а през 2023 и 2024 се очакват още две продължения, в които актьорът остава верен на един от основните си принципи - да не ползва каскадьори дори и за най-сложните екшън снимки.

По думите на самия Круз причината да не иска дубльори е проста - обича да влага всичко от себе си, във всеки аспект на всяка своя роля.

"Независимо дали правя филм или отглеждам децата си, аз лично се стремя да правя правилните неща и да се уча. Аз съм човек, който живее на принципа "всичко или нищо" и когато започна да се интересувам от нещо, давам всичко от себе си", разказва Круз в свое интервю през 2012.

"В живота си винаги съм търсил приключенията", добавя той. "Страхотното в това да бъда актьор е, че имах шанса да видя как изглежда животът на един боен пилот, на един автомобилен състезател. Имах шанса да управлявам самолети, да се състезавам с коли, да се науча да карам мотор. В Rock of Ages изучавах и музика, научих се да пея и да го гледам на света от гледната точка на певец. Нося тези уроци и в собствения си живот."

XS
SM
MD
LG