Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Северна Македония принадлежи в ЕС". Шарл Мишел призова Скопие да приеме френското предложение


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел (вляво) и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски (в средата)
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел (вляво) и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски (в средата)

Френското предложение за прекратяване на спора с България е твърде важна възможност, за да бъде пропусната. Това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на своята визита в Скопие във вторник.

Неговото посещение имаше за цел да покаже подкрепа за френското предложение и да потвърди ангажимента на Съюза към интеграцията на Северна Македония.

Мишел подчерта, че Северна Македония никога не е била толкова близо до Европейския съюз. „Македонци, имате историческа възможност да кажете – ДА", добави той. "Наясно сме с опасенията, изразени от някои хора относно вашата национална идентичност и можете да разчитате на моята пълна подкрепа като председател на Европейския съвет, че систематично ще отстоявам вашите законни права“.

Премиерът Димитър Ковачевски повтори позицията на правителството, че това е историческа възможност и благоприятно предложение, което защитава националните интереси и македонските позиции и нагласи.

Той уточни, че след приключване на консултативния процес за френското предложение, двустранното споразумение и още един документ ще бъдат изпратени в парламента, където ще бъдат обсъдени. След като законодателите вземат решение, ще могат да възложат на правителството да го изпълни.

"Парламентът решава дали ще вземем решение да започнем преговорите и с какви изводи - и това трябва да обсъдят представителите на политическите партии, те са опитни депутати и като такива трябва да дадат на правителството да го изпълни", каза той.

След като правителството получи решението на парламента, то ще изпрати официално отговор до ЕС.

Ковачевски коментира и протестите срещу френското предложение, които се проведоха в Скопие в три поредни дни. Той каза, че има информация от МВР, че се готви нещо, което не подобава на член на НАТО и бъдещ член на ЕС и че е недопустимо да се протестира с качулки, след инцидентите в парламента на 27 април.

Тогава привърженици на националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ нахлуха в парламента.

Ковачевски подчерта също, че управляващата коалиция е стабилна и по-рано през деня се е състоял коалиционен съвет.

Т.нар. френско предложение предвижда българските условия пред Скопие да се превърнат в част от ангажиментите на Северна Македония пред ЕС. Целта му е да доведе до вдигане на ветото, което България наложи върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Българският парламент даде мандат на правителството да одобри предложението в края на юни. В петък правителството в Северна Македония започна да се консултира по темата с политици и експерти, а ден по-късно започнаха многохилядни протести срещу френското предложение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG