Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изгубихте моето доверие". Двама ключови министри от кабинета на Борис Джонсън подадоха оставки


Премиерът на Великобритания Борис Джонсън
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън

Министрите на финансите и здравеопазването на Великобритания Руши Сунак и Саджид Джавид подадоха оставки късно във вторник. С това позицията на премиера Борис Джонсън изглежда силно разклатена и той ще трябва да се бори за оцеляването на кабинета си, съобщи Би Би Си.

Оставките дойдоха в момент, когато Джонсън се опитваше да се извини за поредния скандал, разтърсил правителството му - назначаването на отговорен пост в партията на човек, срещу когото е имало жалби за сексуално насилие.

Във вторник министриte на финансите и здравеопазването съобщиха за решението си с писма, в които изразиха съмнение, че Джонсън е способен да управлява администрация, спазвайки нужните стандарти.

"Да се оттегля като финансов министър, докато светът страда от икономическите последици от пандемията, войната в Украйна и други сериозни предизвикателства, е решение, което не взех лесно", написа в писмото си финансовия министър Сунак.

"Въпреки това обществото с право очаква правителството да се ръководи правилно, компетентно и сериозно. Признавам, че това може да е последната ми министерска работа, но вярвам, че за тези стандарти си струва да се борим и затова подавам оставка", допълни в мотивите си Сунак.

Здравният министър Джавид от своя страна посочи, че много законодатели и обществеността са загубили доверие в способността на Джонсън да управлява страната в името на националните интереси.

"Ситуацията няма да се промени под Вашето ръководство - и следователно Вие изгубихте и моето доверие", каза Джавид.

Решенията им бяха последвани още от оставките на зам.-председателя на управляващата партия по въпросите на младежта, няколко парламентарни секретари на министри и един търговски представител. Британската външна министърка Лиз Тръс обаче каза, че стои на "100% зад премиера".

На този фон лидерът на опозиционната Лейбъристка партия заяви, че правителството на Джонсън се разпада, а лидерът на либералдемократите призова премиера към незабавна оставка.

През последните месеци кабинетът на Борис Джонсън беше намесен в множество скандали. Основният от тях, който стана известен като "партигейт", беше породен от разкрития за партита, провеждани в правителствени служби въпреки наложени ограничения вследствие на пандемията на коронавирус.

Заради казуса в началото на юни управлението на Джонсън беше изправено пред вот на недоверие, който обаче издържа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG