Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия няма да спре с превземането на Донбас, твърдят американски анализатори


Училище в Лисичанск, Луганска област, след обстрел на руската армия. С превземането на Лисичанск в неделя Русия установи пълен военен контрол върху областта.
Училище в Лисичанск, Луганска област, след обстрел на руската армия. С превземането на Лисичанск в неделя Русия установи пълен военен контрол върху областта.

Русия няма да спре войната с превземането на Донбас. Изводът е на американския Институт за военни изследвания. Той предлага най-малко три аргумента за подобно заключение.

Първият е изказване на секретаря на Съвета по сигурност на Русия Николай Патрушев, направено във вторник. Тогава той каза, че руската военна операция в Украйна ще продължи, докато Русия не постигне своите цели за защита на гражданското население на Донбас от "геноцида", за "денацификацията" и демилитаризацията на Украйна.

Особеното на това изказване е в това, че то почти дословно повтаря думите, с които Путин обясни защо започва "специалната военна операция" на 24 февруари 2022. Седмица след думите на Путин аргументите му за войната почти напълно изчезнаха от руското публично пространство, а Кремъл, министрите на външните работи и на отбраната започнаха да изтъкват други основни цели:

  • да се защити Русия от военната заплаха на Запада - Сергей Шойгу, министър на отбраната, 1 март 2022;
  • да се даде на сепаратистите от Луганска и Донецка област контрол върху териториите, които са определили за свои в "конституциите си" (тоест, да се отнемат Луганска и Донецка области от Украйна) - Дмитри Песков, говорител на Кремъл, 3 април 2022 г.
  • да се сложи край на "пълната доминация на САЩ и под тях - на останалите западни страни - на международната арена" - Сергей Лавров, външен министър, 11 април 2022 г.
  • украинският президент Володимир Зеленски "да спре съпротивата" - Сергей Лавров, външен министър, 1 май 2022 г.

От изказването на Николай Патрушев във вторник се разбира, че след голяма обиколка из различни тези, основната версия на Руската федерация се е върнала там, откъдето беше започнала - към аргументи за пълномащабна война, а не за регионална (само за две области).

Друг аргумент за това, че Русия се готви за дълга война, са думите на Владимир Путин от неделя. Тогава му докладваха, че Луганска област е вече в руски ръце, а той каза, че сега руските войници трябва "да си починат и да подсилят своите боеви възможности".

Трети аргумент е мобилизацията на хора в руската армия. Тя вече протича и на окупираните територии. Украинци от завзетите земи биват влючвани в състава на Втори армейски корпус (това са силите на "Луганската народна република", ЛНР). Този корпус претърпя много жертви в боевете за Лисичанск и Северодонецк.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG