Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки страни се ангажираха да подпомогнат възстановяването на Украйна от войната


Швейцарският президент Игнацио Касис и украинският премиер Денис Шмигал, Лугано, Швейцария, 5 юли.
Швейцарският президент Игнацио Касис и украинският премиер Денис Шмигал, Лугано, Швейцария, 5 юли.

Десетки страни се ангажираха да подкрепят Украйна в очаквано дълго и скъпо възстановяване от руската инвазия. Те се съгласиха също за необходимостта от широки реформи за повишаване на прозрачността и борба с корупцията.

Това стана на двудневна международна конференция в Лугано, Швейцария за възстановяване на Украйна от последствията от руската инвазия в страната, която започна на 24 февруари. Тя приключи във вторник, като в нея участваха около 1000 души, сред които председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателите на Чехия, Литва и Полша.

Лидери от около 40 държави подписаха Декларацията от Лугано, в която са изложени принципи за възстановяване на Украйна. Подписалите, сред които Съединените щати, Великобритания, Франция и Япония, осъдиха военната агресия на Русия срещу Украйна "най-категорично" и призоваха Москва да изтегли войските си незабавно.

Президентът на Швейцария Иганцио Касис, който беше домакин на конференцията заедно с Украйна, приветства декларацията като „ключова първа стъпка по дългия път към възстановяването на Украйна“.

„Нашата работа е подготовка за времето след войната, въпреки че войната все още бушува“, каза той на церемонията по закриването. „Това трябва да даде на хората в Украйна надежда и сигурност, че не са сами."

Подписалите приветстваха ангажиментите за предоставяне на политическа, финансова и техническа подкрепа. По-рано украинските лидери казаха, че възстановяването на страната може да коства до 750 милиарда долара.

Украинският премиер Денис Шмигал каза в понеделник, че според Киев значителен източник на финансиране за възстановяването трябва бъдат активи, конфискувани от руски олигарси. Шмигал оценява тези активи на между 300 и 500 млрд долара.

„Вярваме, че ключовият източник на възстановяване трябва да бъдат конфискуваните активи на Русия и руските олигарси“, каза той. "Руските власти отприщиха тази кървава война. Те причиниха това масово разрушение и трябва да бъдат държани отговорни за това."

Шмигал добави, че преките щети на инфраструктурата от руските атаки досега възлизат на най-малко 100 милиарда долара. По негови думи Киев планира триетапен процес на възстановяване.

Президентът Володимир Зеленски също се включи чрез видеовръзка от Киев. Той каза, че възстановяването на страната е „обща задача на целия демократичен свят“ и ще бъде услуга на всички нации.

„Възстановяването на Украйна е най-големият принос за подкрепата на глобалния мир“, каза Зеленски.

Конференцията, в която участват представители на национални правителства, частния сектор и международни организации, беше планирана преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. Нейната първоначална цел беше да се съсредоточи върху напредъка на Киев по пътя към правителствени реформи.

Вследствие на руската инвазия новият фокус е върху определянето на приоритетите за процес на възстановяване, който да започне преди края на войната.

Първият етап ще бъде насочен към ремонтиране на инфраструктура, които засяга ежедневието, например общинските водоснабдявания. Вторият ще бъде етап на „бързо възстановяване“, който ще започне веднага щом войната приключи и ще включва елементи като временни жилища, болници и училища.

Третият етап ще бъде насочен към трансформиране на страната в по-дългосрочен план. По думите на Зеленски планът за възстановяване на Украйна представлява „най-амбициозният проект на нашето време“.

"Възстановяването на Украйна не е местна задача на една нация. Това е обща задача на целия демократичен свят", каза той. "Ние обединяваме демократичния свят... Перспективата на свободните хора винаги надделява."

„Знаем, че тяхната битка е и наша битка“, каза Фон дер Лайен на конференцията. Затова „ние работим в тези дни, за да помогнем на Украйна да спечели тази война“, добави тя.

В приетата във вторник декларация се споменава, че „процесът на възстановяване трябва да бъде прозрачен и отговорен пред народа на Украйна“. Тя също така призовава процесът да е „приобщаващ и да гарантира равенство между половете“, а Украйна да бъде възстановена по екологичен начин.

Британският външен министър Лиз Тръс каза пред Ройтерс в кулоарите на конференцията, че Русия трябва да бъде държана отговорна за щетите, причинени от нейната "ужасяваща война". „Ние разглеждаме варианти за експлоатация на руски активи“, каза тя, като повтори думите на Шмигал за използването на олигархични средства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG