Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият дом на парите. Как руските милионери смениха климата


Реклама на агенция за недвижими имоти в Дубай, в която се твърди, че няма имотен балон. Много заможни руснаци си купиха апартаменти в Дубай, след като Русия нападна Украйна.
Реклама на агенция за недвижими имоти в Дубай, в която се твърди, че няма имотен балон. Много заможни руснаци си купиха апартаменти в Дубай, след като Русия нападна Украйна.

През 2022 г. 15 процента от руските милионери са напуснали или се очаква да напуснат Русия. Властите гледат някак през пръсти на всичко това, сякаш не ги интересува. Защо?

Това, което става с Русия, може да се нарече кръвоизлив. Местният бизнес буквално изтича от страната заради санкциите. Изразът принадлежи на голямата международна агенция по организация на инвестиционната и бизнес миграция Henley&Partners (H&P). През юни тя публикува отчет, в който говори именно за „изтичането“ на богати хора от Русия.

H&P прогнозира, че през 2022 г. Русия ще загуби около 15 000 заможни хора, което представлява 15% от общия брой на милионерите в тази страна. Организацията напомня, че и през последното десетилетие броят на емигриращите богаташи постоянно е нараствал.

"Исторически погледнато, разпадането на големите държави винаги е било предшествано от бум в емиграцията на заможните хора, които най-често си тръгват първи, защото разполагат с нужните им за това средства“, пише в документа.

Колко са милионерите и как се разбира колко от тях ще си тръгнат

Статистическият метод, ползван от H&P, се основава на данни от миграционните служби, анкетиране на самите заминаващи и от сведения за сделките с имоти.

Ето и данни за броя на милионерите в Русия:

  • Преди да започне пандемията, към март 2020 г. те са били 310 хиляди;
  • През 2021, когато кризата COVID-19 още бушува, "доларовите" милионери в Русия са 297 хиляди (данни на московското Училище за управление „Сколково“, публикувани през септември 2021);
  • През първите месеци на 2022 г. те са малко повече от 101 хиляди, което е сравнимо с нивата от 2008 г. (данни на H&P).

На фона на това намаляване на общото количество богати хора, през 2022 г. от Русия се очаква да заминат 15 000 (15%) от тях. За сравнение година по-рано този брой е 5500 (2%).

Николай Усков, който е редакционен директор на руското издание на Forbes, оспорва изводите на H&P: „Не бъркат ли те заможните хора (тоест хората с възможности), с тези, които реално движат бизнесите? Очевидно е, че има някаква паника, но дали зад това стои реално заминаване на милионери – активни бизнесмени, е много трудно да се каже“.

Как се става доларов милионер в Русия

Думата милионер, приложена към Русия, може и да е коварна. В Русия имаше период, в който всеки собственик на два апартамента в центъра на Москва, останали му в наследство от съветската епоха, формално се превръщаше в собственик на милиони.

Милионер е най-вероятно и почти всеки собственик на малка мрежа от магазинчета в по-голям град, на цех за колбаси или на завод за пластмасова дограма.

Човек няма как да си замине заедно с производството
Николай Усков

Но ако милионерите с наследените апартаменти могат да си продадат имотите и с получените пари да се преместят в чужбина, то човек няма как да си замине заедно с производството.

По-големите бизнесмени, които имат офис сгради или производствени предприятия, са още по-силно „приковани“ към Русия, смята Усков. Те може и да не одобряват войната, но вярват, че руската държава може скоро да намери алтернативни пътища за снабдяване с части за високотехнологичните отрасли (авиация, транспорт, електроника).

„Те са много силно концентрирани върху вътрешния пазар. Което не им пречи да купуват имоти в Дубай или в Турция“, казва той. По негови наблюдения те не местят там бизнеса си, а инвестират парите си. Някои от тях преди войната са имали имоти в Италия, Испания или Франция, а сега са добавили към тях и имоти в Дубай, Абу Даби или Турция - там, където санкциите не важат. Водени са от стремежа да не загубят качеството си на живот.

Много от „незабележимите“ милионери през последните години са се снабдили със "златни" европейски паспорти, с израелско гражданство или със статут на постоянно пребиваващи в някоя европейска страна. Те са ходили на ски в Куршевел преди, и ще бъдат там и през 2022 г. "В медиите попадат само истории за сина на Дмитрий Медведев или за дъщерята на Сергей Лавров, но това не са всички [заможни руснаци]“.

Икономиката стана функция на политическия фактор
Марсел Салихов

Икономиката стана функция на политическия фактор, казва президентът на Института по енергетика и финанси Марсел Салихов. Според него руската икономика десетилетия наред е била силно свързана с европейската чрез взаимни доставки и делови връзки. Но сега е дошъл ред на бариерите. И европейският пазар, който географски е най-близо до Русия, вече е неизгоден и за двете страни.

“При тези обстоятелства географската близост значи по-малко, отколкото политическата", казва Салихов.

Къде отиват руските пари

Според данните на Henley&Partners богатите хора по света се стремят към следните държави: ОАЕ, Австралия, Сингапур, Израел, Швейцария, САЩ, Португалия, Гърция, Канада и Нова Зеландия.

Откакто Русия нападна Украйна и заради това ѝ наложиха санкции, руските капитали се насочиха към три държави от този списък: Дубай, Абу Даби и Израел. Николай Усков го допълва с Турция и Малдивите, както и с някои от съседните на Русия страни: „В страните от ОНД ще има много голям ръст на икономиките“, казва той.

Тези страни ще приемат не само бизнесите, но и личното имущество на състоятелните руснаци: самолетите им, яхтите. Изборът е очевиден – в Малдивите, ОАЕ и Турция яхтите не се конфискуват. Поне засега тези страни не са се присъединили към санкциите против Русия.

Как яхтите изчезнаха от радарите

Десетки яхти на руски милиардери в момента са изчезнали от радарите. Техните собственици са изключили транспондерите на автоматичната система за идентификация (AIS). По закон това може да се прави само ако има заплаха за живота на пътниците, например при риск от нападение на пирати.

Изключването на AIS е направено, за да не може пристанищните или морски власти да арестуват яхтите, прилагайки санкциите, наложени след руската военна агресия срещу Украйна.

Въпреки това някои от най-големите яхти бяха видени с просто око.

  • Galactica Super Nova, която се свързва с нефтения магнат Вагит Алекперов, отплува от Черна гора за турския Геджек;
  • Quantum Blue, свързана с бизнесмена Сергей Галицки, отплува от Франция за Дубай;
  • Madame Gu, свързана със санкционирания Андрей Скоч (“Металлоинвест”), също е в Дубай;
  • Clio, която е свързана с Олег Дерипаска (“Русал”), е в руския Адлер;
  • Graceful, свързана с Владимир Путин, също си изключи транспондерите, за да отплува от Хамбург за Калининград.

Реакцията на Москва

Руските власти засега се държат така, като че ли им е все едно в целия този процес. Няма точни данни колко фирми, колко заможни хора са си тръгнали от Русия заради санкциите след началото на войната с Украйна.

Някои експерти предполагат, че при определени условия такава миграция може и да устройва руските власти: ако емигрантите създават нови логистични връзки и опорни пунктове за заобикаляне на санкциите, ако продължават да работят за Русия извън зоната на действие на банковите ограничения.

Икономиката отслабва, но режимът на Путин става все по-силен
Николай Усков

Информацията за това, че Русия може да въведе забрана за излизане от страната на IT специалисти не се потвърди чрез реални действия. Николай Усков описва как вижда това: „Не вярвам, че ще ги затворят принудително в някакви научно-изследователски институти. В началото на март витаеше усещането, че ще започне някаква истерия – като през 1937 г., но това не се случи. Бизнесмените винаги крият част от своите истински отношения с властта – какво са се договорили, как са го направили, при какви условия“.

Възможно е обаче спокойствието на Кремъл да се обяснява и с друго - с това, че „икономиката отслабва, но режимът на Путин става все по-силен“.

Вторичните санкции

Основният страх на бизнеса, свързан с Русия, са вторичните санкции, но засега такива не са налагани. Ако санкциите за операции, свързани например с руски нефт, се разпространят и на трейдинговите структури, корабните компании и т.н., то тогава преместването в Дубай или някъде другаде няма да помогне.

Николай Усков отбелязва, че след паниката си от началото на март 2022 г. в момента руският бизнес като че ли се адаптира. „Бизнесмените са свикнали да поемат рискове, те са естествената им среда. В момента не наблюдавам голяма паника. Русия винаги е била и си остава рисков пазар, всички го разбират."

Що се отнася до рисковете пред руския бизнес, той посочва и втори такъв - втвърдяването на вътрешната политика. Но добавя, че не вярва особено в подобно развитие на нещата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG