Връзки за достъпност

Извънредни новини

За да постигнем "средноевропейски стандарт на живот". ЕК одобри 11 млрд. евро финансиране за България


Eвропейската комисия (ЕК) одобри споразумението за партньорство с България на стойност 11 млрд. евро. В него се определя инвестиционната стратегия на страната в политиката на сближаване за периода 2021-2027 г., съобщи министерството на финансите в сряда.

Споразумението за партньорство обхваща финансиране по линия на няколко еврофонда. Средствата целят да насърчават икономическото, социалното и териториалното сближаване в българските региони и са насочени към подкрепа на най-уязвимите от тях. Те би трябвало да помогнат на България да подобри основната си инфраструктура, особено в регионите, в които инвестициите са недостатъчни или липсват.

"Тези средства са изключително необходими, за да може страната ни да постигне средноевропейския стандарт на живот", каза министърът на финансите в оставка Асен Василев.

По думите му за първи път в споразумението е заложено половината от средствата да са за проекти в Северна България, включително под формата на съфинансиране за изграждането на тунела "Шипка" - първия тунел, който ще минава през Стара планина.

За сравнение, през предишния програмен период (2014-2020 г.) в северните региони на страната са инвестирани едва 27% от средствата, посочиха от министерството на финансите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG