Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шофьорът, предизвикал катастрофа с две жертви, може да получи между 5 и 20 години затвор


Мястото на катастрофата в София
Мястото на катастрофата в София

Шофьорът Георги Семерджиев, който причини тежката катастрофа в София на 5 юли, е обвинен в причиняването на смъртта на две жени по непредпазливост. Това съобщи в четвъртък зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Прокуратурата стъпва на текста в Наказателния кодекс, който квалифицира тези случаи като управление на моторно превозно средство в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества.

Според обвинението случаят е особено тежък и за този тип престъпление са предвидени от 5 до 20 години затвор. Към момента той е задържан за 72 часа.

На 5 юли около 23:10 ч. автомобил „Ауди Q7” минава на червено на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски" в София със скорост близо 200 км. в час според информация на полицията. Той се удря в таксиметрова кола и се блъска в асансьора на метростанцията. От силния удар колата се разцепва на две. Едната й половина удря смъртоносно две млади жени, които по същото време са били на тротоара. Едната жена е била на 22, а другата - на 26 години.

Шофьорът е 36-годишният Георги Семерджиев, който е обявен за национално издирване и задържан на следващата сутрин. Той е криминално проявен, с отнета шофьорска книжка и е санкциониран десетки пъти за различни нарушения на Закона за движение по пътищата. В момента е и подсъдим за нанасяне на телесна повреда. Колата, която е карал, е била с чужди регистрационни табели. В нея са намерени синя полицейска лампа и палка.

Ясен Тодоров съобщи още, че мъжът е отказал да бъде тестван за алкохол и наркотици и ще бъде тестван след произнасяне на съда.

Семерджиев редовно шофира без книжка и под въздействието на наркотици

Шофьорът Георги Семерджиев до момента е хващан шест пъти да шофира без книжка и има 80 отнети точки (при максимален брой 39), съобщи комисар Тенчо Тенев, началник на отдел „Пътна полиция“ - София.

Тенев определи водача и като системен наркоман.

През 2014 г. му е образувано досъдебно производство за това, че е управлявал автомобил без книжка. През 2016 г. срещу водача е образувано още едно досъдебно производство.

Преди по-малко от месец, на 11 юни, Семерджиев също е бил спрян от пътни полицаи и е било установено, че шофира след употреба на наркотици. Той е опитал първо да избяга, но полицаите са го задържали след гонка. Пробата за наркотици, направена на място, е установила, че той е употребил повече от 1 амфетамин. Отнета му е и швейцарска шофьорска книжка, съобщава Тенев.

Не е известно защо обаче Семерджиев не е бил арестуван вследствие на установените престъпления. По думи на комисар Тенев не е Пътна полиция институцията, която трябва да отговори на този въпрос.

"Ние сме административно-наказващ орган. По-големите институции – прокуратура и съд, вземат решението дали този човек да бъде съден, дали да се движи по пътищата и дали сме удовлетворени от това, което сме направили, за да го спрем да прави повече бели по пътищата", каза Тенев.

В сряда десетки излязоха на спонтанен протест на мястото на инцидента срещу бездействието на властите, довело до тежката катастрофа в София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG