Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служителка в районно е била в колата до Семерджиев. Започва акция срещу дрогирани шофьори


На 5 юли около 23:10 ч. автомобил „Ауди Q7” минава на червено на кръстовището на "Хемус" в София с 200 км. в час. Той се удря в таксиметрова кола и се блъска в асансьора на метростанцията. Колата се разцепва на две. Едната й половина удря смъртоносно две млади жени.
На 5 юли около 23:10 ч. автомобил „Ауди Q7” минава на червено на кръстовището на "Хемус" в София с 200 км. в час. Той се удря в таксиметрова кола и се блъска в асансьора на метростанцията. Колата се разцепва на две. Едната й половина удря смъртоносно две млади жени.

Служителка на МВР, която работи в районно управление в София, е била в колата заедно с Георги Семерджиев вечерта на 5 юли. Тя е имала отношения с него. Той шофира без книжка от 2005 г. и полицията го е хващала в нарушения много пъти. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков.

Той не каза дали тя му е помогнала да се укрие след инцидента, нито дали му е помагала в предишни престъпни дейности. Такава информация беше съобщена от бТВ по-рано в четвъртък.

Семерджиев е обвинен, че е причинил тежката катастрофа в София на 5 юли, която уби две жени. Той е хващан да шофира под влиянието на наркотици, поради което властите подозират, че е бил употребил и във вторник. Предстои да се обяви дали са му направени изследвания за наркотици и какви са техните резултати.

Семерджиев е обвинен в причиняването на смъртта на две жени по непредпазливост. За този тип престъпление са предвидени от 5 до 20 години затвор.

Мащабна акция срещу дрогирани шофьори

В отговор на тежкия инцидент правителството обяви, че започва от четвъртък вечер „мащабна акция“ срещу всички, които шофират автомобили след употребата на наркотици или алкохол.

„Днес решихме да обявим война на всички рецидивисти зад волана особено срещу тези, които шофират след употребата на наркотици“, каза премиерът в оставка Кирил Петков на пресконференция специално за инцидента.

Кирил Петков обяви "война на всички рецидивисти зад волана, особено на тези, които шофират след употреба на наркотици".
Кирил Петков обяви "война на всички рецидивисти зад волана, особено на тези, които шофират след употреба на наркотици".

Вътрешният министър Бойко Рашков каза, че няма краен срок на акцията и ще се реши кога да приключи тя в зависимост от ефективността ѝ. Той призова гражданите за съдействие. Обърна се конкретно към свидетели на инцидента да дадат сведения за случилото се.

17 години без книжка и множество нарушения

Рашков съобщи, че обвиняемият шофира без книжка от 2005 г. През тези 17 години полицията е извършвала десетки действия срещу него и е внесла няколко досъдебни производства в прокуратурата. Те са били за това, че той шофира без книжка, както и след употреба на наркотици.

Вътрешният министър каза, че заседава с колегите си във ведомството от сутринта, като се опитва да изясни всички обстоятелства, свързани с инцидента. По думите му предстои да се изясни какво е участието на служителката на МВР, която е пътувала със Семерджиев, както и защо системно му е разрешавано да не спазва Закона за движение по пътищата.

Бойко Рашков е наредил няколко проверки в МВР.
Бойко Рашков е наредил няколко проверки в МВР.

Семерджиев е бил хващан в нарушения много пъти от пътни полицаи. В един от случаите, той е показал фалшива швейцарска книжка и е избягал, като документът е останал в полицая.

В друг случай – на 11 юни тази година - той е хванат да шофира отново без книжка. Направен му е тест за наркотици, който е установил, че е употребявал амфетамини. Въпреки това той не е арестуван.

В трети случай, за който говори вътрешният министър, Семерджиев е бил спрян от полицаите с голямо количество кокаин и марихуана в колата и е осъден за наркотрафик.

„И в този случай процесът не е протекъл по редовния ред. Семерджиев и неговият защитник са се договорили с прокуратурата на 8 месеца затвор“, каза Рашков.

След освобождаването му никой от районните управления в София не е оказвал изисканото от закона наблюдение върху него, защото той не е живял на адреса, на който е регистриран.

Вътрешният министър описа действията на различни звена на МВР, свързани с неколкократното пускане или смекчаване на наказанията на обвиняемия, като „озадачаващи“.

Имало ли е „чадър“ над Георги Семерджиев

В четвъртък Антикорупционният фонд съобщи, че Георги Семерджиев е свидетел по ключово дело срещу организирана престъпна група с 44 участници начело с Радмил Ранов. Той е смятан за наркобос с прякор „Ради Ланеца“.

Заради това от неправителствената организация призовават МВР да направи вътрешно разследване дали обвиняемият се е ползвал със защита заради това, че е свидетел.

„Въпреки че е бил обявен за издирване, Семерджиев е бил задържан и после освобождаван от полицейски патрули на територията на СДВР“, пише АКФ.

Те потвърждават от свои източници информацията на разследващия журналист Димитър Стоянов, че Семерджиев е бил свидетел по делото срещу Ранов и виждат в това обстоятелство, заради което над него може да е имало „чадър“.

„Безрезултатно обявен за общодържавно издирване по друго дело, но пък намерен веднага в деня след произшествието; преди само по-малко от месец спрян от служители на МВР след употреба на наркотични вещества, при което само е отнето свидетелството му за правоуправление; шофирал автомобила си по централни столични булеварди с включени сигнални лампи. Всичко това буди много сериозни съмнения за предполагаема протекция, която би могла да бъде обяснена и със свидетелстването му срещу въпросната група“, пишат от АКФ и призовават МВР и прокуратурата са бъдат максимално прозрачни в разследването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG