Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Български диктат". Седми ден на протести в Северна Македония заради френското предложение


 Хиляди хора протестираха в Скопие на 6 юли против компромисното предложение на Франция за прекратяване на спора с България за евроинтеграцията на Северна Македония.
Хиляди хора протестираха в Скопие на 6 юли против компромисното предложение на Франция за прекратяване на спора с България за евроинтеграцията на Северна Македония.

В четвъртък се проведоха масови протести в Северна Македония за шеста поредна вечер. Обявени са блокади в цялата страна и за петък, седмия ден от началото на протестите срещу френското предложение за решаване на спора с България.

Те започнаха на 2 юли, като правителството в страната започна консултации с политици и експерти за приемане на предложението. То цели да сложи край на спора с България, който блокира кандидатурата на Скопие за присъединяване към Европейския съюз.

В четвъртък следобед правителството изпрати предложението за обсъждане в Народното събрание, но вечерта не се състоя заседание.

От началото на протестите е съобщено за десетки ранени полицаи, сред които двама тежко ранени. Някои от протестиращите хвърляха камъни и бутилки, има и поне един докладван случай на стрелба.

В четвъртък президентът Стево Пендаровски осъди използването на „насилие и подстрекаване към насилие за политически цели“ като „неприемливо“.

„Апелирам към всички организатори на протестите, които се провеждат в Северна Македония тези дни, да поемат отговорност и да продължат да упражняват демократичното си право да протестират достойно и без насилие“, каза Пендаровски в изявление.

Чудите се какъв е този шум за Северна Македония. Ето обяснението
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Той похвали полицията за "навременните действия, предотвратили големи сблъсъци" в сряда и призова виновните да бъдат задържани и наказани. Пендаровски каза, че събитията от предишната вечер "не трябва да се повтарят" и осъди носенето на огнестрелно оръжие освен от органите за сигурност.

Лидерът на националистическата и главна опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски каза преди началото на протеста, че участниците няма да се поддават на провокации, като отбеляза, че силата е в масовостта, а не в насилието.

След като предложението за преговорната рамка пристигна в парламента, Мицкоски каза още, че правителството „се страхува да вземе решение само и измества фокуса към парламента", и подчерта, че ВМРО ДПМНЕ няма да подкрепи никакви конституционни промени.

В четвъртък редица граждани изразиха позиция против предложението и членството в Европейския съюз.

„Какво е ЕС? Организация за асимилиране на по-малките нации. Имаме държава и институции и без ЕС. Да не се предаваме, играят си с погрешната генерация. Да живее АСНОМ“, каза един от протестиращите, цитиран от БТА.

„Последната ни червена линия е Конституцията, да задължим депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, Левица, Демократичната партия на сърбите и другите опозиционни партии да са последният бастион на македонския народ, а ние сме тяхната защита да отстояват да няма промяна на Конституцията под български диктат“, казаха още от трибуната на протеста.

След като България блокира кандидатурата на Северна Македония за ЕС през 2020 г., тази година София одобри френското предложение. Едно от исканията, включени в него, е вписване на българското малцинство в македонската конституция.

Македонските критици, включително водещата опозиционна партия, атакуват предложението и го определят като национално предателство, което заплашва да "побългари" страната. Северна Македония обяви своята независимост от бивша Югославия през 1991 г. и е кандидат за член ЕС от 16 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG