Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво влезе в сила. Кой и как може да я ползва


Отстъпката от държавата важи само за лични автомобили и не може да бъде използвана от фирмени коли
Отстъпката от държавата важи само за лични автомобили и не може да бъде използвана от фирмени коли

От полунощ на 9 юли влезе в сила отстъпката от 25 стотинки за литър в цената на горивата. Държавната помощ ще бъде предоставяна от почти всички вериги, въпреки че те не са задължени да го правят.

Отстъпката може да се ползва за следните, базови горива:

  • Бензин А 95
  • Базов (обикновен) дизел
  • Пропан-бутан
  • Метан

Отстъпката няма да важи за по-скъпите и висококласови горива, които са с добавки или са бензини с по-високо октаново число. Тя ще може да се използва само при зареждане на основния резервоар т.е. няма да може да се налива в туби и други допълнителни резервоари.

Отстъпките могат да се ползват само за леки автомобили от категория M1 или за мотопеди и мотоциклети с категория L1. За целта на каса трябва да се предостави малкият талон на превозното средство.

Не се предвижда ограничение в количеството гориво, което може да се зареди с отстъпка, както и броят на зарежданията, които могат да бъдат направени.

Важно условие е, че всяка отстъпка трябва да бъде поискана на каса т.е. тя не се предоставя автоматично.

Намалението важи само за лични автомобили и не може да бъде използвано за служебни. При зареждане на гориво с държавната помощ не може да се изисква фактура. Водачите на лизингови автомобили също могат да се възползват от отстъпката, ако като ползвател на автомобила е регистрирано физическо лице.

Голяма част от веригите обявиха, че ще запазят и отстъпката си за лоялни клиенти т.е. тя ще може да бъде комбинирана с държавната помощ.

Очаква се цените на пропан-бутана и метана да намалеят допълнително, тъй като за тях беше гласувано и намаляване на ставката за ДДС от 20 на 9%.

Държавната помощ стана възможна след промени в Закона за държавния бюджет, които бяха гласувани на 30 юни. За финансирането на мярката са предвидени 150 млн. лв., а планът на държавата е отстъпката да бъде активна до края на годината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG