Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борел и Блинкен поискаха започване на преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел излязоха с обща декларация в подкрепа на стартирането на преговорите за присъединяването на Северна Македония към блока.

В нея те подчертават, че интегрирането на Северна Македония и Албания към европейското семейство е от ключово значение за единството на цяла Европа.

„Приветстваме компромисното предложение, в което се вземат предвид интересите и опасенията на Северна Македония и България, които са основани на взаимно уважение, доверие и разбиране“, пишат те в декларацията си като добавят, че независимото решение на македонският парламент е от ключово значение за продължаването на процеса.

Двамата дипломати заявяват, че ЕС и САЩ са посветени на опита за изграждане на по-добро взаимодействие в полза на страните от Западните Балкани.

От 2 юли в Северна Македония започна провеждането на масови протести срещу т.нар. френско предложение за решаване на спора с България. В четвъртък то беше изпратено от правителството до Народното събрание, което да го обсъди и да излезе с позиция. До момента парламентът в Скопие не е заседавал по предложението.

Т.нар. френско предложение предвижда българските условия пред Скопие да се превърнат в част от ангажиментите на Северна Македония пред ЕС. Целта му е да доведе до вдигане на ветото, което България наложи върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Българският парламент даде мандат на правителството да одобри предложението в края на юни.

Македонските критици, включително водещата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, атакуват предложението и го определят като национално предателство, което заплашва да „побългари“ страната. Северна Македония обяви своята независимост от бивша Югославия през 1991 г. и е кандидат за член ЕС от 16 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG