Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон и бивша еврокомисарка са помагали на компанията "Юбер", нарушавайки редица правила


Плакат от протест през 2016 г. на таксиметрови шофьори във Франция, които са против такситата на "Юбер".
Плакат от протест през 2016 г. на таксиметрови шофьори във Франция, които са против такситата на "Юбер".

Високопоставени политици, сред които френският президент Еманюел Макрон и бившата еврокомисарка Нели Крус, тайно са помагали на компанията „Юбер“. Това става ясно от международно журналистическо разследване на хиляди изтекли документи, наречено „Файловете Юбер“.

В повече от 80 хиляди имейла, с които разполагат Гардиън, Бибиси и Международният консорциум на разследващите журналисти, се вижда, че политиците са обещавали на „Юбер“ да им помогнат да наложат бизнеса си в Европа. Компанията е давала по 90 млн. долара на година, за да лобира политици и да привлече такива на своя страна.

Преди да стане президент, през 2014 г. Макрон, който тогава беше министър на икономиката, си говорел на малко име със собственика на компанията Травис Каланик и му обещавал промени в закона в негова полза, съобщават още разследванията.

В крайна сметка такситата на "Юбер" бяха забранени във Франция, след масови протести на дългогодишни таксиметрови шодьори в столицата Париж, които няколко пъти стигаха до сблъсъци.

Според информацията на Гардиън и Бибиси еврокомисарката Крус договаряла да се присъедини към "Юбер", докато още работела в Брюксел, което е в нарушение на правилата.

По това време „Юбер“ беше една от най-бързо разстящите компании в света, но и една от най-скандалните. Бизнесът се свързваше с редица съдебни дела, обвинения в сексуален тормоз на служители, както и проблеми с опазването на личните данни на потребителите.

Днес "Юбер" се разграничава от предишния си модел на поведение и казва, че ценностите на компанията са се променили. През 2017 г. Каланик беше изгонен от поста на изпълнителен директор от съдружниците заради множеството скандали. Наследникът му на поста Дара Хосровшахи казва, че изцяло е променил начина, по който работи компанията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG