Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой унищожи тайни документи за връзки на украинци с Русия


Митинг в Киев на 8 декември 2019. Участниците искат Володимир Зеленски "да не предава украинските национални интереси" по време на предстояща среща с Владимир Путин.
Митинг в Киев на 8 декември 2019. Участниците искат Володимир Зеленски "да не предава украинските национални интереси" по време на предстояща среща с Владимир Путин.

Часове преди и след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари Държавното бюро за разследване (ДБР) на Украйна е унищожило секретни документи, отнасящи се до големи криминални дела, включително срещу водещи политически фигури. Това казаха трима източници от украинските правоприлагащи органи пред телевизия Current Time.

Не е ясно дали документите са били унищожени за да се предотврати попадането им в ръцете на руските сили, или за да се попречи на разследването на случаите.

Унищожените материали включват разследвания срещу бившия президент Петро Порошенко, Виктор Медведчук - депутат и близък приятел на руския президент Владимир Путин, както и Александър Якименко, бившият ръководител на Службата за сигурност на Украйна (ССУ), който нареди да се стреля по протестиращи в Киев през 2014 г.

ДБР, което разследва некорупционни престъпления, извършени от висши длъжностни лица и е подобно на Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР), съобщи, че не може да коментира веднага обвиненията и поиска 20 работни дни за отговор.

От кабинета на главния прокурор потвърдиха в изявление за Current Time на 8 юли, че "някои материали, съдържащи секретна информация от въпросните наказателни дела (...) са били унищожени от отдела за сигурност на информацията на Държавното следствено бюро".

От прокуратурата добавиха, че никой не се е консултирал с работещите по случаите прокурори относно унищожаването на материалите, като същите прокурори в момента се опитват да възстановят унищожената информация с помощта на архивни файлове.

Как са скрити документите

Според вътрешна бележка на правоохранителните органи, получена от Current Time, от централата на ДБР в Киев в 1:30 сутринта на 24 февруари - два часа и половина преди Русия да започне своята инвазия, са били изтеглени документи, отнасящи се до 140 наказателни дела.

Унищоженият материал е включвал разследвания срещу бившия президент Петро Порошенко и други.
Унищоженият материал е включвал разследвания срещу бившия президент Петро Порошенко и други.

Част от документите са унищожени в Киев, а останалите са отнесени в Хмелницки, град на 350 километра югозападно от столицата.

Ръководителят на ДБР Алексей Сухачов е пътувал до Хмелницки по-късно същата нощ и е одобрил унищожаването на останалата част от материалите, което е продължило през следващите два дни според вътрешната бележка.

Сред унищожените материали има 500 тайни доказателства, включително секретни аудио и видео записи.

Бившият украински прокурор Сергей Хорбатюк: „Ако те са били унищожени, това не само би било незаконно, но ще има наказателна отговорност за неспазване или унищожаване на секретни материали."
Бившият украински прокурор Сергей Хорбатюк: „Ако те са били унищожени, това не само би било незаконно, но ще има наказателна отговорност за неспазване или унищожаване на секретни материали."

Сергей Хорбатюк, бивш прокурор, постави въпроса защо материалите са били унищожени в Хмелницки, ако градът не е бил в опасност да бъде превзет от руските сили. По негови думи, ако е имало заплаха за града, служителите на ДБР е трябвало безопасно да транспортират документите по на запад.

„Ако те са били унищожени, това не само би било незаконно, но и ще има наказателна отговорност за неспазване или унищожаване на секретни материали“, каза той.

Виталий Титич, украински адвокат, каза пред Current Time, че трябва да има разследване, за да се установи какво се е случило и защо.

Какво има в документите

Унищожените материали включват разследване на противоречивата сделка от 2010 г. на тогавашния украински президент Виктор Янукович с бившия руски президент Дмитрий Медведев.

Става дума за споразумение, което позволява на Украйна да купува руски природен газ на цени, по-ниски от пазарните, в замяна на това да бъде удължен договорът за наем от страна на Русия на военноморското пристанище в Крим до 2042 г. Сделката предизвика възмущение сред западно ориентираните политици в Украйна.

Унищожените материали включват разследване на противоречива сделка от 2010 г. между бившия украински президент Виктор Янукович (вдясно) и бившия руски президент Дмитрий Медведев.
Унищожените материали включват разследване на противоречива сделка от 2010 г. между бившия украински президент Виктор Янукович (вдясно) и бившия руски президент Дмитрий Медведев.

Няколко години по-късно Русия използва източниците си в пристанището, за да анексира полуострова през 2014 г.

Друго разследване, което обхващат материалите, е за многократното прехвърляне на военно оборудване на Русия между 1992 и 2014 г., включително бойни самолети и хеликоптери. Според източниците на Current Time това прехвърляне е подкопавало украинските въоръжени сили.

Във вътрешната бележка се посочва също, че унищожаването на документите прави „съмнително“ това дали разследванията могат да бъдат продължени и случаите в крайна сметка да бъдат отнесени до съда.

Според бившия прокурор Хорбатюк унищожаването на материалите "значително ще попречи" на наказателното преследване на случаите, но няма се стигне до закриването им.

Кой е Сухачов

Сухачов е назначен за ръководител на ДБР от украинския президент Володимир Зеленски на 31 декември. Преди това Сухачов е временно изпълняващ длъжността от септември 2020 г.

Според някои активисти процесът на подбор през декември е фалшифициран.

Сухачов е работил в Службата за сигурност на Украйна (ССУ) от 2000 до 2017 г., а след това в прокуратурата от 2017 до 2019 г., когато е уволнен. Това се случва, след като не успява да издържи изпит за юридически познания, който е част от процедурна проверка.

Смята се, че Сухачов е протеже на Олег Татаров, бивш заместник-началник на главното следствено управление на вътрешното министерство по времето на Янукович.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG