Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Учат децата да мразят Украйна". Как руските окупатори превземат училища


Родителите на украински деца са заплашвани, че ако не записват децата си в проруски училища, родителските им права могат да бъдат отнети
Родителите на украински деца са заплашвани, че ако не записват децата си в проруски училища, родителските им права могат да бъдат отнети

Пропагандата на Кремъл в руските училища продължава от години. С окупирането на територии в Южна Украйна Москва прехвърли тази политика и на териториите, които се опитва трайно да овладее.

В част от тях окупаторите изнудват украински родители да съдействат на проруските училища, които се очаква да заработят с началото на новата учебна година. Според източници на Радио Свободна Европа в окупирани територии, родителите са заплашвани, че могат да загубят родителските си права, ако не се сдобият с руски паспорти. Те са принуждавани и да изпращат децата си в училища, посочени от новите руски власти.

„Местните не искат да изпращат децата си в тези училища, но ги е страх. Те се боят да не загубят децата си и не знаят как да отговорят на тези заплахи“, каза Сергей Шусковски, който учител по история в област Херсон.

Липса на учители

„В Енергодар [който се намира в контролираните от Русия част на Запорожка област] определено има натиск върху родителите и децата“, казва учителка от Енергодар, който пожела да остане анонимна. Тя добави, че окупационните сили наемат учители и други служители за училищата, които в момента изграждат.

Те търсят персонал, но искам да отбележа липсата на съдействие от страна на нашите учители. Можем да се гордеем със себе си

„Те търсят персонал, но искам да отбележа липсата на съдействие от страна на нашите учители. Можем да се гордеем със себе си. Казаха ми, че им се звъни по телефоните и дори се обикаля по домовете“, казва учителката и добавя, че знае само за двама учители, които са се съгласили да работят за окупаторите.

Украинските власти на няколко пъти обвиниха Москва в това, че се готви за дълга окупация и дори анексиране на регионите, които свързват Донбас на изток с незаконно анексирания през 2014 г. полуостров Крим.

В интервю за Ройтерс от петък посланикът на Русия в ООН Андрей Кулин каза, че е малко вероятно Русия да се оттегли от „южната част на Украйна“.

Уволнени и подсъдими. Какво се случва с руските преподаватели, които са срещу войната
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:20 0:00

Овладяване на училищата

В края на юни окупационните сили в Херсон съобщиха, че подготвят провеждането на „референдум“ за присъединяване към Русия. В началото на юли Москва назначи и окупационно „правителство“ за частите от Херсон, които успя да овладее. За „министър на образованието и науката“ там беше назначен Михаил Родиков, който е общински служител от Москва.

Родиков беше начело на образователната администрация в Севастопол, след като Русия анексира района. По данни, представени от украинската разследваща журналистка Валентина Самар, Родиков е свързан със серия от скандали между 2015 и 2018 г., докато е бил в Севастопол. Заради тях той е бил принуден да се върне в Русия.

Учителка в един от южните райони на Украйна, окупирани от руснаци, твърди, че учителите са били посещавани в домовете им и са принуждавани да започнат работа в проруски училища от есента.
Учителка в един от южните райони на Украйна, окупирани от руснаци, твърди, че учителите са били посещавани в домовете им и са принуждавани да започнат работа в проруски училища от есента.

„Това е странно назначение, като се има предвид, че Рудков е на 64 години и скоро ще трябва да се пенсионира“, казва Самар.

Образователен стандарт "Москва" и подмяна на историята

На изток от почти напълно разрушения Мариупол окупаторите изпращат учители в Москва за „сертифициране“. Това казва Петро Андрюшченко, който е помощник на кмета на града. На 2 юли той написа в Телеграм, че окупаторите неофициално са забранили на всички учители да напускат града.

През май Людмила Денисова, която тогава изпълняваше ролата на омбудсман по човешките права в Украйна, твърдеше, че окупационните власти в Мариупол планират „пълното русифициране на образованието с налагане на стандартите на Москва“ с началото на новата учебна година.

Според Максим Бородин, който е част от градската управа на Мариупол, руската образователна програма е изпълнена с „пропагандни уроци“.

В т.нар. уроци по история се казва, че Украйна е виновна за започването на войната. В тях се отрича, че Русия е нападнала Украйна и Мариупол

„В т.нар. уроци по история се казва, че Украйна е виновна за започването на войната. В тях се отрича, че Русия е нападнала Украйна и Мариупол и създаде този ад“, казва той пред Радио Свободна Европа.

„Ти директно учат децата да мразят Украйна“, казва още Бородин.

Информационният вакуум

Цивилните в тези райони са още по-уязвими, защото там окупаторите създадоха „информационен вакуум“. До тези точки няма достъп на украински доставчици на мобилни и интернет услуги, а външните медии са блокирани. Това разказва бившата министърка на образованието на Украйна Лилия Хриневич.

„Често липсва достъп до интернет и се гледа само руска телевизия. Децата също чуват всичко това“, каза тя пред Радио Свободна Европа.

Колкото по-дълго се случва това, толкова повече се засяга съзнанието им [на децата], особено при липсата на адекватна информация и при изолацията

„Колкото по-дълго се случва това, толкова повече се засяга съзнанието им [на децата], особено при липсата на адекватна информация и при изолацията“, казва още тя и добави, че крайна цел на руснаците е „разрушаването на украинското национално самосъзнание“.

По нейни думи това обяснява и защо окупаторите веднага са започнали да горят украински исторически книги и са се концентрирали върху промяната на образователната система и унищожението на училища.

По данни на украинската прокуратура 1971 украински училища са пострадали от началото на руската инвазия насам. 194 от тях са били напълно разрушени.

XS
SM
MD
LG